有冇人知bass點樣接落去電腦到?

10 回覆
2 Like 1 Dislike
我個音箱壞咗
聽講可以接電腦嚟彈
係咪要用轉頭嘅線?
買個interface
睇你budget, interface可能仲貴過D cheap雞音箱 ,如果你喇叭唔係mon 出D聲可能會柒 睇你玩唔玩錄嘢 唔玩可能買隻cheap cheap 二手amp 頂住仲實在不過你jack頭轉3.5試下都得嘅 但bass d 聲我覺得柒嘅機會相當大 同應該會唔夠力
bass 係instrument signal有機會隊爆個耳機
直接買多個amp算啦
駁電腦要買個interface , 基本少少都700-1000 e.g focusrite 2i2呢d

買完interface 你仲要睇下本身部電腦係咩喇叭
cheap 雞嘅d 聲完全唔夠推

閒閒地買對Studio monitors speakers 又幾千(e.g yamaha hs5 一對都$3400, 唔知而家幾錢)

買完呢堆野如果你想錄音又有要DAW, 又閒閒地千幾蚊(最平個d)

唔用DAW 直接開plugin e.g neural dsp呢類又成千零蚊(唔知bass 有冇plugin,我玩開結他)

如果唔用plugin ,直接有多d budget 想買部amp modeler 可以再睇下fractal audio 個幾部新出嘅,又係幾千-萬

大約係咁囉
當然,以上係相對有多少少budget嘅玩法,如果就咁純想係電腦出聲,最基本要有個interface, 同埋plugin 模擬amp嘅聲, 再加對喇叭
最平買隻irig 800零駁到iphone同電腦

佢會跟埋個AmpliTube簡單版

但駁就可以駁到普通3.5 out, 聲就一定唔係好好

但你只求有聲同錄到野就ok
Bass駁電腦同其他好多有line in樂器一樣,都係入signal 所以要求一樣。
問題精要係你點Mon番啲聲 - 用咩耳筒或speaker
我會考慮買個有電腦interface 嘅全頻amp去做,例如blackstar icore beam、positive grid都係千零二千左右。
首先 音箱壞咗 (bass amp壞咗)
然之後打算 直插落電腦 嘅目的係啲咩先?
初學 練練下 無amp 所以打算用第二個方法 (插落電腦)
然之後 純粹想練習?
如果係嘅 本身又有對 正常少少嘅monitor headphone (監聽耳機)聽自己彈bass/平時聽歌,最低成本可以買個 amPlug

其次可以買個 audio interface

後者(audio interface)要多少少budget(一千蚊以上) 但 for 您長遠來講好有用 不論 錄音、定係自己練習去進步、甚至將來拎audio interface 配搭埋買 Positive Grid 類嘅 digital plugins /sound library令您有更多「音箱/效果器」從而建立音色 …etc總之將來都會用得上

以上兩者都係要有 正常少少嘅 monitor headphones

因為電腦built in 嘅speakers 通常都出唔到low /low end 嘅 frequency 就算呢幾日暫時出到bass guitar 部分嘅frequency 我諗發覺原來禁做會有問題個陣 通常係對speakers 燒埋個陣

加上如果您支bass 嘅pick up 稍為 近啲個電腦built in speaker 而當時您支bass 嘅volume 去到 禁上下
唔排除會feedbacks

最後 如果您直接將支bass 用平時嘅 jet cable(6.35mm)插落bass amp 個條
直插落電腦(加埋 6.35mm to 3.5mm adapter ) 係唔會有任何作用
買interface
開個garage band就可以錄嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞