喺美國新開嘅廣東話書院徵召徽號設計?華粵學院昐新徽號能「與教授簡體同普通話嘅中文學院不同」

12 回覆
29 Like 0 Dislike

source:https://gongjyuhok.hk/articles/10179
剛踏入2022年,華粵學院 (Institute of Chinese And Cantonese, 簡稱華粵或ICAC)正式啓航,華粵係一所喺美國註冊嘅非牟利組織,旨在全球保存同推廣正體中文同廣東話。佢哋懇請幫助,設計一個獨特嘅組織圖徽,喺日後所有宣傳品和媒體平台上特顯學院形象。佢哋強調,希望清楚地傳達學院嘅使命,明確地有別於教授簡體同普通話嘅中文學院。

華粵書院話係由一班流散港人發起,出錢出力組成喺美國註冊嘅非牟利組織。初步計劃項目包括募捐正體及粵語書同影音,送贈美國同其他國家;物色校址作實體教學同推廣活動之用;為各教授華粵的老師提供宣傳及教學平台嘅中介平台。
用港英紋章

ICAC
有無免費咖啡先
參考下中大三間創校書院個院徽囉
為象徵香港過去,應以盾徽為大框架;
由具中文系有歷史嘅八大院校各自選出代表元素;
當中港大中大最具在地歷史,應以獅子同鳳凰為護盾獸;
浸大有新教背景,紋章應加上十字;
教大面海、嶺南坐山,盾徽背景應依山傍水,亦象香港地理;
香港有地無權,當地居民從未當家作主,所以盾徽王冠應以樸素為主,或取消,以示主權在民;
而盾徽下面嘅銘言,如引用聖經、或言及諸子,都難以突顯香港,所以我建議呢句銘言,一定要易上口,有代表性,能聯繫香港嘅。

在下不才,我提議四個字:

屌你老母
咪撚搞
一間學院憑咩用原本既香港紋章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞