好懷念以前嘅扭蛋~

47 回覆
38 Like 4 Dislike
我有
有綠茶同埋烏龍茶,大大下就唔見咗
細個勁鍾意茶犬,成日用GBA模擬器玩柴犬大冒險
有扭過呀,啲道具好仔細
我都分享下自己最念念不忘嘅扭蛋
係sanio角色嘅煮飯仔玩具,個時係直接喺玩具舖成套咁買咗
啲食材係用魔術貼痴住,可以「切開」,好精緻好好玩
不過又係大大下唔知去咗邊,勁可惜
而家日版係好X貴
50蚊當年係講緊可以加少少錢
成set 5蚊高達買哂返企玩足幾日唔同高達同渣古款
依加50雞真係比唔上5雞年代
你抽一下中武器包就仲on9高達都冇份玩
係唔係即係MSE 但真係幾靚 如果可動啲就好
識frd試過連扭兩野都係武器
咁就冇左一舊水
呢個真係慘 一set買最好q
你扭蛋賣到50蚊隻咁貴 我加少少100-150已經砌到hg同mg/rg高達

高達扭蛋嚟計依加mse點都係比唔上5蚊仲有next 十幾蚊 廿幾個年代
婚嫁扭蛋我老母扭左幾千蚊
屌,之後見有舖頭有得賣一套$180,笑死
以前好多假蛋
但都係$2 $5
依家$20/ $30蚊真係唔會扭,鍾意嘅買一套仲平
早兩日執屋搵到兩間
仲有半透明叮噹部屋,以前啲蛋全部都好高汁
set婚嫁仲要唔係日本廠出.....
lm
以前扭蛋啲款好特色,但而家啲扭蛋大多數都係動漫公仔

點會,依家啲扭蛋種類大把奇趣野喎 點會淨係得動漫咁千篇一律 不過依家啲人多數散買or set入啫
記得以前喺OK七仔門口扭蛋真係好平好似$5已經有啲好靚 $10已經係頂級
我仲記得第一次扭蛋係細個同老竇出去買嘢飲,找錢之後佢比我去扭蛋,好開心嗰種童真嘅天真快樂依家冇可能再搵得到了

我仲記得嗰個扭蛋係一間屋,下面有個制可以推,只要推嘅話有隻公仔就會喺間屋入面彈出嚟,好得意
1)兩個世界 你唔可以將扭蛋同模型混為一談
你將佢地以"咪又係高達"黎歸類無意思
只可以話百貨應百客
3000蚊metal build d人都係照買

2)點解你覺得500YEN既MSE比唔上300YEN既扭蛋戰士?
關節, 3mm洞組合性, 比例, lineup都係MSE好

mse

next
我冇話佢做工差 你唔洗起哂鋼喎師兄
我上面明顯係比較緊價錢cp值上同扭蛋喺我心目中5蚊年代到依加嘅娛樂性定位咋喎

1)娛樂性cp值上
我上面拎5蚊比較好明顯係講緊我玩扭蛋
都只係想貪平貪方便快捷簡簡單單就有得玩
你都識講百貨應百客
咁我想一百蚊買hg
唔想一百蚊買兩隻mse又有咩問題

2)相似系列比較
同樣道理200yen我扭兩隻next
同300yen forte系列
唔同機體例如獨角獸咁 平平地我又玩得開心
可樂而不為呢百貨應百客
我都係想平平哋簡單娛樂姐
Mse呢條line我唔啱姐 大把人買啦佢仲係咁出
我唔想100蚊買完係一架機加另一個武器包咁貴姐
對我自己喜好嚟講5蚊系列>>>forte>>Next>>>mse
大家喜好唔同冇野講架喎
百貨應百客 metal 咁多金屬比例我都有買
佢係明顯同你普通hg mg唔同呢啲就抵買
依家都有好多好有特色
建議樓主留意下qualia呢個廠牌出既蛋 有創意又有特色 絕對唔係樓主講到得返動漫角色既扭蛋
http://www2.u-netsurf.ne.jp/~sd-kai/01sdfc-mb-01-10.htm
想當年5蚊隻嘅SD GUNDAM FULLCOLOR真係好高汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞