由台灣到英國,在台灣的少少心得

90 回覆
143 Like 6 Dislike
台灣去下旅行就還可以
有小朋友就真係唔好送佢地嚟受苦
你嘅選擇果斷同明智
有啲人真係唔知諗緊啲咩,一味屌香港冇前途冇希望,但又唔願意面對新環境。

我移英前有人問我做咩咁大決心一個人走?帶幾多錢走?我覺得二十萬就可以走,用呢筆數都夠頂一年,去前必須計劃好就冇問題。跟住佢又同我講佢都想走(有BNO),不過要搵到幾百萬先,然後移過台灣,台灣文化近似香港又唔洗學英文。佢而家廿幾歲,返左年幾地盤嘅中工。

我都準備咗半年時間搞移民,台灣根本冇心幫香港,仲要新加埋啲鳩屎條件,投資移民仲要開承諾開公司請台灣人打工同埋搵合資格會計師計數,當香港人係韭菜咁割。連台灣人十年前都話自己活在鬼島、慣老闆同埋台灣法律又各種笑話。國民黨係要永ban,但民進黨都係一擘屎,口講一套,做又另一套。識揀一定揀加澳英。我已經準備好比人負評了

結論:呢啲取難9成以上唔會走。仲有幾年後係咩野境邊個知?好彩咪仲走到。

利申:我都係粗人一個,喺香港返地盤。已到英國。
更正,取難捨易嘅人係9成唔會走
藍領都唔去英國
巴打係英國入唔入得返地盤?
而家好缺人
未返工。買完屋先再搵工,做唔做得番本行我唔知道。要搵地盤之前,要讀相關課程攞牌。

我過嚟就預咗幾個月睇樓買屋,又或者一路住sharehouse一路搵工。不過長遠計一炮過買晒好似之後冇咁多野煩,反正租屋要加埋稅水電媒就唔平,住sharehouse又要夾人。最後我都係揀睇樓。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞