夏寶龍深圳接見部分立法會議員 促勿做「橡皮圖章」、「表決機器」

14 回覆
0 Like 21 Dislike

【獨媒報導】國務院港澳辦主任夏寶龍今日在深圳接見部分立法會議員,為中央官員歷來首次,他在會上提出「五個希望」。立法會主席的梁君彥引述夏寶龍稱,「中央政府係真心實意喺香港搞民主」,但強調香港發展須符合一國兩制原則,走「香港特色的路」,不能照搬西方做法。夏寶龍亦著議員不要做「橡皮圖章」和「表決機器」,需善意、誠懇地批評特區政府。

梁君彥、建制派班長廖長江及李慧琼等人於傍晚舉行記者會,交代今日與夏寶龍會面的情況。他們引述夏寶龍在會上對十多名議員表示,必須全面貫徹一國制方針,作立場堅定的愛國者,支持及監督港府依法施政,成為行政主導體制的維護者,及勤勉、務實、貼地、廉潔地作真正民意代表。夏寶龍又要求議員必須勤於學習,做高質素管治者,以及善於團結協作,不斷提高立法會工作效率及整體戰鬥力。
叫班做雞嘅唔好咁隨便
即係小罵大幫忙,要膠戲
交下戲得架喇,有需要時激動些少
中聯辦:老臨都係演員黎,專業啲
理想
腦細:開會嗰陣大家要俾啲意見,唔好成日up 頭認同我先得㗎,我睇唔到咁多㗎

現實
腦細:dllm,我話點就點啦,快撚啲做撚咗佢啦,你老母臭閪
有沒有隔離?為何有特權?別累人累物
仲惡做個以前
明明以前做投票機器已經有糧出
依家仲要交戲,交錯戲又怕俾人割做condom
夏寶龍亦著議員要做「橡皮圖章」和「表決機器」

玩撚爛哂個選舉攪到變左橡皮圖章係你共產黨。
之後叫班人形畜唔好做橡皮圖章又係你共產黨。
成班傻閪都精神分裂。
笑撚死人
投反票會唔會被DQ、犯國安法架?
做中國特色既橡皮圖章
戇鳩冇藥醫
人大係咪像皮圖章呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞