大學 大專 冗員討論區 (??)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
好浪費紙張
唔會,因為大學請唔請你,係各自部門決定,絕對可以apply 好多份
明白 多謝解答
祝你工作順利
Hr 會唔會比意見?
正常梗係唔會啦, 每次opening完central HR咪又係forward返applications比相關部門自行安排interview。HR點會主動做多比意見, 又無bonus收
如果board members sit in interview呢?
又會唔會比意見?
I mean hr as a board member to sit in in the interview
一般interview panel都係3人, 自己部門出2人加1個external member sit in, 通常都係d老闆自己搵相熟人幫手。正路central HR唔會sit in,就算sit in都唔係as HR capacity
你要明白,大學唔同私人機構,hr嘅角色只係西走第一陣一啲唔岩學歷、工作經驗嘅人,跟住就會pass 俾相關部門,即係你嘅未來老細睇。你俾唔俾人揀人完全係睇你老細,而唔係hr 。

同埋呢,一間大學嘅hr ,正常都會分左唔同嘅hr負責唔同部門,所以次次收你cv個個都唔會係同一個人

(如果有錯,請指正🙏
你當佢係裝飾品就ok,係部門決定請唔請,hr 都係跟order做嘢
又長知識,多謝大家解答

想問有d post 有application deadline 同無deadline + until the position is filled 既分別?
係咪代表趕同唔趕既分別?
基本上無分別,因為大學請人好慢有啲長期請唔到、見唔岩咪索性放喺度囉
落deadline如果一round請唔到,成個程序要由頭來。until the position is filled就可以慳返啲功夫
但好多時都係previous applicants do not need to re-apply
咩係Research office?
啲Research Center / Committee 未必有獨立人手
人手全部都係來自其他office
有啲DEPT應該有人專做研究支援甚至係落手做研究,唔係個個都有research office
我估佢指既research office係批research grant果種
忙到cls
唔係
後者係個部門想請有特別技能既人
費事兩個星期搵唔到呢啲人又要出ad咁撚煩
落手做研究個啲當research head count
Admin headcount執頭執尾架咋
咁可以assume後者係揀老公咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞