香港民意研究所民調:市民關心政治程度創新低 分析:只想賺錢移民!

33 回覆
68 Like 0 Dislike
【民研:香港民心潰散】
【目標是掙錢移民 】

詳細報道:https://bit.ly/3ePlc8O

香港民意研究所周二(4日)公布最新一份有關「社會現況」的調查。結果發現,在民生、政治以及經濟狀況三方面,超過4成市民最關心的是民生問題,而關心政治問題的僅有26%,創2020年12月以來的新低。

前油尖旺區議員李傲然分析指,香港在下半年發生許多事情,包括《蘋果日報》高層被控違反《港區國安法》等,讓許多港人感到絕望,甚至窒息。他說,現時港人心態恍如回到幾十年前,對香港出現信心危機,漸漸不關心政治環境,只希望賺夠錢便移民,而香港整體大環境亦出現了「離散」的狀態。

另一方面,香港民主黨同日發表有關港人移民的調查,結果顯示,有超過一半受訪市民不喜歡在港生活,逾兩成人想移民,其中1%人計劃在3年内移民。而打算移民受訪者中,七成半具大專或以上學歷。
唔知民調幾時都會犯安法呢?
1%
諗緊用邊條幾廿年前條例
港蝗臭蟲
唔好亂洗錢,好快儲到
香港民意研究所已經犯左國安法

香港而家已經更加五光十色

點會有市民想賺夠錢就移民
逾兩成人想移民,其中1%人計劃在3年内移民。
受訪者中得0.2%計劃移民
呢座城市冇前途 晒氣
儲夠就可以收割
分析:港人心態返回幾十年前 只希望賺夠錢便移民

即係呢幾十年嘅香港人都好滿意回歸?咁多年都唔覺得有問題??
賺多幾年, 要生小朋友嗰時就走啦
而家有小朋友讀幼稚園至初中...就真係即刻走
因為呢個地方已經冇得救有能力嘅 走吧 世界好大
佢意思係64後搵夠就走心態
冇仔女 單身嘅話 己經少左迫切性走
跟住語言最大障礙 係會有人持續離開 不過唔會三百萬咁多
push
冇得救講緊個班淨係想搵錢移民嘅所謂香港人
其中1%人計劃在3年内移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞