致第一次落bar/club嘅人(教學)

18 回覆
17 Like 54 Dislike
近排成日喺網上面見到好多人問第一次落bar/club點算,騰晒雞咁,作為行內人都希望各位落嚟玩得開心盡興,所以小弟落足奶力去教大家各種飲酒禮儀,但求大家對落bar/club玩有個好嘅first impression

首先係一般嘅bar,Bartender 俾你嘅第一杯酒千祈唔好飲,要倒落地下,係禮貌嚟。唔洗驚話嘥咗一杯酒錢 bartender 係會斟番俾你。如果你係第一次去bar/club嘅話,只要同bartender 講咁第一杯酒就係免費嘅,正如你叫雞破處都會有返封利是。

然後落club嘅話就有另一種做法因為club太多人bartender 冇咁多時間幫每個人都調兩次酒 所以就只需要講一聲bravo就ok

如果去啲高級啲嘅地方就好麻煩(去到bar嗰度如果你見到佢間bar有用水晶燈嘅話就9成9都係高級bar。)
你嗌酒嘅時間一定要講please (講唔該係唔得嘅,用中文會俾人覺得好low) ,叫完你要嘅酒之後要望住bartender 對眼點頭,同埋用手指敲枱兩下以示尊重。
有時你唔一定會坐喺bartender 附近。你只需要喺枱面嗰張紙巾畫一個心心交俾waiter就得。
之後到杯酒嚟嘅時候千祈唔好倒落地下,因為倒酒落地下喺外國嘅飲酒文化裏面等於侮辱人,呢啲高級bar通常都係偏向西式多啲。所以記得要留意。你只需要哇出聲以示欣賞。

啲基本嘢大概就係咁多,希望多啲人睇到學到 有咩其他疑問你問我答
Pish
Pish
0/10
0/100
問你有無打針一定要答無
咁個reception就知你係手足
唔會加料
同fd行嘅時候睇啱一間嘅話,見到門口黑人唔好同fd講就呢間
係含住係個口到 浪一浪 然後一野噴落個bartender到
「hi! 咁難飲點飲呀! 」
唔好笑
呢套30年前就啱用

而家興淋落全場最靚條女度
On 9
高級地方埋單記得嗌後數
你嗌完先會有專人招呼你
冇是咁的
同狗仔痾尿霸地盤同樣道理
炸醬麵碗湯呢咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞