發覺轉工轉得密 都蝕好多bonus

23 回覆
0 Like 26 Dislike
成日都pro rata 又會蝕上年嘅bonus
除非你轉工嗰一年cover到你上一份工一年再加bonus
正常幾耐一轉 加幾多%先正常
點都係揀份老底高既
唔明

我講緊工接工
我當你啱啱好囉唔到bonus
如果你份新工一年嘅人工係等於你之前份人工再加一個月bonus嘅人工其實你即係打和
我當你每個月搵一皮嘢一年有一個月bonus如果你返足一年又攞咗bonus未有13萬嘅

如果你做左11個月零29日走當你攞唔到bonus
如果你份工係搵10833做返一年你已經cover到你
上一份工一年嘅人工再加bonus

10833x12 = 10000x(12+1)
簡單啲嚟講你份新工個人工高其實你返一排已經break even
當你底薪高 Bonus三個月以上就唔同講法
所以年尾轉工起碼要叫高30%以上先cover到
我想問未做夠一年,第13個月糧係咪按比例計?
9成係
呢一兩年大把工唔出bonus啦
轉工 加人工 都係返到 一個即加 一個要等同捱 一個未知有無既bonus
呢家啲公司好醒,要你填哂1年既收入連bonus
向前看
長遠計返你每次轉工人工正常會不斷增加
望返轉頭10年累積你一定係有賺
除非你短時間頻密轉工而且人工增長得幾百蚊
點解唔係岩岩拎完先走
兩睇拎完先走係人都識但有D公司會拖BONUS 去到4月埋完數 甚至5月先出
有D過年果個月出有D 12月31日出

你識咁諗個個都識咁諗 11月 12月請人變左極奇艱難
結果就係D 公司等人用會肯出多少少 你對手又少左
有時仲易轉到

倒番轉諗 如果你舊公司係4 5月先派 變相你11月走只係輸半年
當然有d pk公司會咁,但講真大部分公司都預左有人拎完走嫁啦,咁份bonus 係講緊上年個業績,又唔係預支,小氣到咁份工做唔做得過都要諗下
有冇呢隻咁正

覆錯
轉新工,叫佢buy out, 通常一個月至兩個月,咁會無咁傷
但通常一年內唔走得
月薪加勁撚少,然後吹自己bonus有幾多幾多,圍起都加到三成,但實情月薪加得10%
當然個bonus係口買口賠,講個信字,唔會寫落contract
最後reject offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞