新朋友狂叫貴海鮮致6人埋單逾6500元 港女質疑遇「飯托」

309 回覆
379 Like 12 Dislike
打咁長篇野…….睇埋內容真係發現你家門不幸
男:我比啦
女:唔好唔好,我比
明明係佢識左個豬閪fd,但自己冇份食又唔想俾
條仔想講多謝請客,但好似那裡不對,又講唔出
同staff食飯冇staff price?
首先一句說話,冇撚為咗錢落自己面啦柒頭
不如我哋事發經過結果講啦好冇?
首先食飯呢樣嘢,係你前一晚打電話俾我個(朋友A)先得知我哋平安夜食飯事件
and then 佢有比曬餐牌價錢比你,同話預左唔食海鮮係五六百蚊嘅事(電話講),你自己話ok仲好把炮講話你有層樓收緊👉🏻 BTW你收租關我柒事?
重點我哋成個活動已經早成兩個禮拜訂晒位落晒訂,你唔知好正常,但你前一日先知先黎話要join ,你個(朋友A)同你講咗有啲咁嘅事,你自己冇聽書怪邊個?
OK fine🙃你坐低嗰一刻「搞呢餐飯嘅我」對住你條仔「講明咗叫咗啲咩一早預先訂咗㗎啦」,「邊個唔食海鮮嘅?」,「同我中途走咗個朋友變咗個數量有更變」,「你可以揀食同唔食is ok」
你呢位女士同我個(朋友A)一齊講話唔食海鮮OK冇問題
你老味你條仔前面舊蕃茄我個(朋友B)都同你講咗話「你唔食可以收返唔計錢」,你條仔123對撚咗隻筷子落去又關我事?
咁海鮮方面呢,我哋先來生蠔,利辛我已經「再係你條仔面前重複一次」「原先生蠔係預俾我個朋友,但佢即日先知道有事join唔到我哋餐飯,變咗個生蠔多咗出嚟,可以我朋友食埋,你亦都可以揀食與唔食」咁你條仔冇聽入耳又關我咩事呢?Excuse me🙃?
第二樣嚟嘅係聖子,之後係扇貝然後再嚟龍蝦
咳咳咳💦借問聲邊個話唔食海鮮㗎?
咁點解我又望撚住你呢位女士喺我面前夾咗兩舊扇貝自己對左落口呢?Excuse me🙃?
「搞呢餐飯嘅我」諗住隻眼開隻眼閉啦
咁坐喺我隔離過個「海鮮敏感弟弟」又冒着生命危險同我講話想試隻龍蝦喎,咁冇理由我收佢海鮮錢唔收你㗎嘛?咁你一開始你話「唔食海鮮」然而你對左入口過兩粒咁都係食咗啊??Excuse me🙃?
好啦,你呢位女士同你條仔話要走先有下場,「搞餐飯嘅我」大大聲對住你兩個講話「計人頭O唔OK你自己答OK」,仲叫我哋影埋張單嘅相send俾你地再同你個(朋友A)一齊計完一齊過返俾我
難道我呢句句子有言語障礙💩?Excuse me🙃?
以上就係我哋餐飯既發生事情經過結果

然而以下回覆番你啲鳩鳩問題👉🏻

你幫你朋友抱不平,同你自己純粹發洩唔撚係問題
但邊撚個食完餐飯走先之後打俾我個(朋友A)喺度呻,餐飯應該要比咁咁咁嘅錢,好啦大家計返啱條數,自己亦都應承咗人哋唔會再計較呢件事唔會再講呢件事,然而自己唔夠24小時就喺公開群組開po地圖炮
你知唔知自己喺度做緊啲乜鳩啊?你咁樣等於落自己面㗎咋喎?莫講話你對我個(朋友A)講信任呢樣嘢啦,你自己基本嘅誠信都冇啦🙃
Excuse me🙃?
即係其實你開po唔緊要,但可唔可以唔好喺公開群?你自己柒碌打電話俾我個(朋友A)問佢今晚有咩搞約佢食飯,佢講又講撚咗俾你聽呀啦,你自己話要過嚟,咁要怪邊個?你知唔知人哋「早兩個星期前」book咗位你仲要前一晚先知先特登插入黎要我加多個位
再加上過晚係平安夜你又唔係唔知係幾咁困難嘅事🌚

乜撚嘢叫做員工嘅不當行為啊?
就因為人哋話俾你聽呢樣嘢食今日賣晒冇喇就係不當行為?定係你想講我個(朋友B)喺度做,以客人身份訂位同訂海鮮係不當行為?

你知唔知你唔單止影響咗舖頭嘅聲譽同係入邊嘅員工聲譽啊?就係因為你咁樣搞一搞,搞撚到我(朋友B)連份工都冇埋,好呀佢點樣供自己讀書呀?
呢樣嘢我個(朋友B)冇同你計返精神損失費都係咁先啦
只係想要返你私底下嘅道歉姐,仲同我講返話邊個自私鬼將你篇文copy and paste放上去第二度咁又邊個同你道歉
講真關我柒事咩🙃,如果當初你冇為你條仔日哦夜哦你既衝動發呢篇文嘅時候都唔會發生啲咁樣嘅嘢啦,佢亦都唔會發酵成咁樣囉
依家係要你道歉唔係要人哋道歉囉好冇?你兩個無非都係想搞大件事姐
如果真心想道歉加解決件事嘅話唔需要兜兜轉轉講咁多嘢囉,我哋有嘅係耐性,俾咗咁多日時間同你地傾
仲要講撚到好似唔關自己事咁,你冇撚份食㗎?講撚咗你可以食唔食㗎嘛,咁我話口未完你自己對撚咗隻筷子落去關我柒事呀?

同埋呢度真係要鄭重聲明
你兩個係情侶,我地三個唔係你哋監護人
你兩個之間嘅溝通係唔需要我哋第三方插入㗎好冇?
即係其實如果(朋友A)同呢位女士打話溝通緊然而你伴侶喺隔離你唔同佢溝通返聲問是與否係我(朋友A)問題?
日日同一間屋,同一張床,兩個人都仲可以有代溝嘅,真係頒過獎俾你💩👍🏻
同借問聲你自己都講緊你兩個搞緊訂婚嘅嘢啦,男方自己應該要有預算睇撚實你自己條女洗錢啦,咁又怪邊個啊?你都好波嘅,將呢樣嘢調返轉頭踢番落去我個(朋友A)度
佢唔理你感受洗鬼嘥時間聽你個電話喺度呻?
仲要你一打唔係打一個喎,係打兩個電話都係咁喎
咁後期佢都有幫你解決件事啦點解仲可以咁撚厚面皮?
後期佢聽完電話話返俾我聽,我真係當撚咗嗰啲錢乞撚咗俾你算
真心朋友講錢傷感情啊懵撚,前頭我問咗我(朋友A)講話條數除六,佢話冇所謂先咁做咋我

俾返個總結,呢個故事教訓你以後出嚟食飯自己兩個之間溝通好先
如果唔係又戇戇鳩鳩屈鳩人哋話人搵你笨柒
利辛「飯腳妹」呢樣嘢係唔存在
最尾嗰兩張相係叫呢位女士
更改一下你嘅道歉信加澄清文,你唔願意OK
仲要講一大堆廢話俾我聽,咁我更加唔會俾機會你

感謝各位大大幫我連登轉載,以表示澄清
妹妹我冇連登帳號所以做唔到咁大作舉

資料來源:https://www.facebook.com/groups/2403385256632580/permalink/2748534592117643/
Jm9
見佢無連登acct
幫佢post 回應澄清文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞