「中國很強大」的人不願意接收的事實

20 回覆
47 Like 2 Dislike
1. 中國雖然掌握很多生產設備,但高端技術, 仍然由歐美等先進國家掌握。

2. 中國雖為世界第二大經濟體, 但人民既收入不平均, 可支配收入極度不平衡。

3. 中國達官貴人送到歐、 美先進國家學習, 甚至入籍, 卻未見有歐、 美先進國家達官貴人送子女到中國的北京、 清華學習。

不服來辯!
1. 中國雖然掌握很多生產設備,但高端技術, 仍然由歐美等先進國家掌握。

-->如果中國都拎埋高端技術, 歐美民眾會失業好慘, 中國係特登唔搞高端, 和平崛起。況且中國買歐美高端嘢, 係恩惠他國, 佢哋啲貨冇中國人買, 佢哋根本活不了

2. 中國雖為世界第二大經濟體, 但人民既收入不平均, 可支配收入極度不平衡。

-->如果中國14億人都跟邪惡美帝民眾嘅生活水準, 地球會承受唔起, 中國係為地球好, 至叫啲百姓忍痛暫時低收入吃草, 先讓一部份人富起來, 最終再追求均富, 咁至係中國特色社會主義

3. 中國達官貴人送到歐、 美先進國家學習, 甚至入籍, 卻未見有歐、 美先進國家達官貴人送子女到中國的北京、 清華學習。

-->歐美民眾拒絕學習和交流中國5000年文明, 係佢哋自私愚昧不開化, 中國人紆尊降貴不恥下問, 向西方蠻夷學習, 係良好態度

不服來辯!
利申: 啪咗10支科興
馬爻ロ吾至刂
藍絲:中共執政歷史短,咁短時間發展到呢個地步,係前所未見嘅奇跡

樓主請出招
支共有13億奴隸
鳩咁大個國家既原材料
養埋班非洲+東南亞契弟
就算經濟比人圍攻 要支爆都有排
唔好再留係度等支爆喇 移民啦
自主研發咗部光刻機出來先啦
2. 14億支那人食草都無關係,支那可以用全國韭菜嘅錢恰鳩人
美國日本人均收入高但係私人財產所以被支那恰
同埋香港贏左
美帝隻卡西尼號登陸到泰坦衞星
新視野號飛出冥王星
我們手刻
我哋嫦娥自古以來都已經登陸咗月球
小美蠻夷落後咗幾千年
研發咗啦
光刻機都有好多標準
你嘅光刻機未必係我嘅光刻機
中國特色嘅光刻機
共產主義嘅集中積極性係可以戰勝民主嘅分散同怠慢
美帝航行者嗰兩嚿嘢
飛咗出太陽系
返唔返到嚟吖
呢啲一去不回孤狼自殺式襲擊外太空
中國人不幹!!!!
我哋仲會派戰狼去捉佢哋返嚟!
維護太空安全係重中之重!
除非登陸火星
否則美帝啲太空科技玩過既野
人類短期內根本冇得再突破
量子晶片, 唔洗光刻機㗎

莫干1號、天目1號超導量子晶片發布 浙江大學團隊自主研發
https://lih.kg/2820986
1 無中國廉價生產毆美衫都無得著

2貧富懸殊邊到都有,但歐美個個都爭住奶共賺人仔

3中共send哂人入侵你校園班鬼佬由細就比中共左膠洗腦
日本1945-1990超高速發展

端你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞