有無人講下日資bank

39 回覆
1 Like 10 Dislike
咪入
做到咁上下高級
入黎hea人世就好
仲後生嘅就睇錢
反正做一兩年都走

利申: 做過兩間日資
舊同事入去養老話幾好
幾廢都唔會炒 乜都話唔識推曬嘢比肯做嘅人,佢話面皮夠厚就贏
日資多數西工,巴打有得揀的話唔好啦
其實依家份工人工唔錯 想轉工都因為老細超煩超黑人憎 中年女人成日係到單單打打 小小事又發曬老脾咁

In我請我嗰個係個男人再大一級 個時見佢份人幾nice 隨和覺得佢會係個好老細先揀佢 點知入到黎先知佢下年退休 根本所有野都係report to個中年女人 日日都做得勁唔開心
之前fresh grad 入MXFG做得14k 不過啲local 香港同事幾nice 啲日本人真係癲癲地
我都係,仲要黎緊條 team 會摺,都唔知捱唔捱到新年(唔係日資 bank)
一個好老細真係好緊要
有冇人分享下如果投行FO人工升幅bonus又大概係點?
做咩位?
14K又真係出手太低
依家仲有wfh?
quit左了 但聽舊同事講仲係keep住有wfh 2-3日
想了解下MUFG啲culture 同褔利好唔好
如果同其他外資eg HSBC Bloomberg 有冇得比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞