你有冇常識㗎,飲冇煲過嘅溪水。睇吓飲咗幾多微生物落肚

848 回覆
7853 Like 36 Dislike
為咗搵更加多嘅微生物,每次行山我都會帶工具去拎山水返去睇。睇落清澈嘅水,其實入面住咗好多唔同嘅生物。今次就畀大家睇吓我喺山水比較常見到嘅微生物啦。

變形蟲 (Amoeba)
只要係嚟自郊區嘅水或者其他污水例如游泳池都好大機會搵到。變形蟲嘅種類成千上萬咁多,大部分都唔會危害到人嘅健康。但飲受污染嘅水都有感染少數致病變形蟲嘅風險,所以無清潔過嘅水最好都係唔好飲啦。下面呢張圖可以見呢隻變形蟲喺度準備吞噬個藻類

有啲實在行得太慢啦,所以加快15倍

不過確實越清澈嘅水搵到嘅微生物係越少。今次拎咗污濁少少嘅水睇,可以見到好活潑嘅畫面。

其中草履蟲(Paramecium)嘅數目可以話係非常之多。大量草履蟲圍住個氣泡,原因係佢哋鍾意聚集喺氧氣較多嘅地方。佢哋嘅繁殖速度極快,之前試過拎咗啲水返去,明明一開頭得好少,兩日之後變咗成缸水都係。久而久之開始覺得呢種微生物好煩

仲有嘅就係棘尾蟲(Stylonychia)。圖入面最大嗰隻就係佢嚟。大家細心啲睇可以見到佢身體入邊有啲綠色嘅嘢,嗰啲其實係佢吞咗落肚嘅藻類。嚴格嚟講只要佢放得落口嘅嘢佢都會食。佢有一個重要嘅特徵就係尾部有三條棘毛。

再放大啲嚟睇其實見到好多細菌喺度游嚟游去。不過至於佢哋係乜嘢菌由於我屋企唔係化驗所無得種菌所以無從得知啦

由於郊區嘅水其實有好多好多嘅生物,認真介紹嘅話其實有排都未介紹完,所以遲啲我會再po出嚟俾大家睇
雖然我今日介紹嗰啲大部份都係無害嘅原生生物,但唔代表水入面無致病嘅細菌同埋病毒。只係因為器材所限睇唔到有咩種類嘅菌同埋病毒

結論:山水好鬼污糟咪飲咪用嚟洗手
終於出po
搶閘
Lm
First
師兄好波!
又可以跟你學野
加油

聖誕快樂
會上腦既Amoebe正呀
極高致死率無藥醫
高汁
師兄好癲
LMLMLM
終於出po
好文

感覺樓主分享!

Push!!
搶唔到
d溪水煲完會係點?
係咪全部微生物屍體?
高汁push
好多廢老中意飲山水同用山水洗手
感謝
但係啲水真係好涼
成日見啲阿爸阿婆專登斟嚟飲
驚咗

同場加映上個post有人問如果滴酒精落去會點樣
仆街 細個老豆話
如果啲山水如果係流緊就飲得嘅
細個成日拎啲山水嚟洗臉同飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞