危疾保推介! 邊間cp值最好??

39 回覆
1 Like 7 Dislike
za
行申先:行內人,大行M字頭,公司兩款產品都有但自己供緊份儲蓄式

主要睇返Ching你個預算同埋想法。 我分享點解會揀儲蓄式。 簡單講,無事儲錢有事即賠,賠錢仲要賠多過1次。 主要考慮到買危疾都係想保障例如生Cancer時候有筆額外現金支援,但而家醫病又唔會一年醫好,分分鐘醫完又翻發,唔好彩搞足幾年。 所以我最後寧願供多少少,保障全面好多。 慳而家呢一刻,到要用嘅時候唔夠洗仲閉翳。

當然,你要睇返自己預算啦。保險唔係買一份就一定夠,定時搵返你個Agent(前提有良心)去Review先重要。

答埋你網上同傳統嘅分別。 網上有系統有CS跟,同時Serve緊全部客,有咩事就自己或身邊人一手一腳做索償,有問題就打熱線或寄電郵問,好定唔好自己諗。 傳統當然會貴啲,agent又會過時過節問候下你送下日曆,食下飯聯絡感情,出事有人幫你搞哂啲索償。 當然你個Agent要係專業又唔煩膠亂賣野。

有問必答,可以繼續問
認真答 利申唔係agent

睇自己年紀,負擔有冇需要用到危疾 個個保險agent都會叫你買儲蓄型危疾 講咩當儲錢咁 又有保障

但事實係當你買50/100萬保額嘅危疾 其實coverage係幾十年後一定唔夠 當你每個月比千幾蚊出黎 一年都洗你萬幾蚊 但個一筆錢你亦都永遠唔會拎出黎 而危疾亦只會包你重症先保 如果啲小手術其實都唔會受保
咁倒不如你買份消費型醫療保險 (自願醫保) 每年都可能係幾千蚊 但保障範圍又大好多 比嘅lump sum又細啲 除非你真係驚中重症而大大影響到自己生活(供緊樓咁)如果唔係真係冇必要買儲蓄型危疾

再唔係 你都可以買份消費型危疾 價錢平好多 係就係冇儲錢功能 但亦都係咁 之後加大保額都方便好多
儲蓄型危疾保額會跟通漲
消耗唔會
你揾broker會唔會更直接快脆?
基本上危疾得兩間抵
一間係168
一間係無限保
其他唔使睇
呢兩間都聽過唔少人講
點樣去考慮呢兩間?
前者最快25年後可以拎番錢
後者唔可以拎足 但無限保cancer 中風心臟病
自己諗
TQQQ
友誠。
係連登問 即係bowtie
我自己買永明 想知可以講多小小
通常急事用錢都係有大病睇醫生,咁買左保險claim保險咪得,點解要斷供?
睇下邊份岩自己,我就覺得你無醫療就點都整份醫療先

危疫就睇budget
至於人壽我就買消費式,平呀嗎!

不過買保險唔好淨係睇價錢,睇入面啲條款好過
約下唔同公司做比較都好架
醫療一定係行先
危疾我覺得睇個人背景,有d高危,有家族病既其實應該要買

不過無話呃唔呃,好多人買終身既都有閒錢唔諗住拎錢
講真,無限保你claim得幾多次呀
病多幾次都無得醫
不過我鐘意佢除左cancer中風心臟病,佢其他器官都包
可以加錢跟通脹
屌你老母 祝你死全家
依家未必係一個常發生既病
但唔知二三十年後咩事
同埋佢最正係多重保可以保到100歲
利申 買左168 但有錢買無限保最好
我覺得有幾方面要睇
公司有無medi
年紀
屋企有無咩常見疾病
每月搵幾錢同剩幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞