最重大一步!拜登正式簽署「維吾爾強迫勞動法案」 限制新疆產品進口

126 回覆
154 Like 3 Dislike
除非美國海關自己抽查,如果靠中國,印度孟加拉等國去交証明,就即係廢話,呢個世界有神仙板,同埋D品牌都重係好被動,到呢刻都重係淨係要供應商declare ,做嗰D所謂audit, tracing 都係面個浸。

同埋DNA tagging 係咪可以係成品都驗得出嚟都成疑問,不過點都好,有呢條法案就係一塊照妖鏡,睇下邊D品牌會大大聲話唔用新疆棉,要保住美國巿場,就要放棄中國巿場,唔會好似而家咁食兩家茶禮。

呢條法案最誅心係可以在第三國轉口加工
表面睇係放條生路
實際上係搞死強國紡織業
強國齋棉花出口其實少 利潤都唔高
多數係國內加工至成品半成品出口
強國重工業精密工業廢到嘔
呢家撐住出口其中一大支柱就係直工業
強國一定要反制裁,禁美資出入口都唔夠、要同美國斷交或直接宣戰!
支有講過真話?
呢家撐住既係14億中國人民
只要個 cost 仲係細過競爭者就得

我都希望支唔捱得耐,
不過美國依條法案執法力度要好重手先得
運走 d 人/種過另一個 species 嘅棉花
唔想俾人叫 5 毛藍絲, 但 dna 唔係萬能
請你返去勁 d
連登仔話佢係跪就係跪啦,一陣又話你係拜登粉
條例唔係只針對棉花。

係針對所有產品 係整個生產過程有冇涉及新彊 強迫勞動。
睇班美資賭唔賭

如果係trump,pompeo係應該揸到正,佢一早想滅共好耐
Cost點壓都好難同發展中國家鬥
支那早幾年已經轉左sales自己係最完整既供應鏈
只係武肺另全世界睇清所有雞蛋集中哂係一個地方既風險
已經唔關邊個揸莊事
係佢地已經聞到陣味
你睇基曲咁奶都好係法案未過之前apple堆下遊供應鏈已經開始退哂經人力資源公司請個堆維吾爾人返去
佢地未必怕你揸正最驚係班左膠想搞呢堆大企業時借呢d野入佢地
原本係口水野

而家邊間香港公司敢同意就國安法
制裁XPCC 已經差唔多兩年前既事
唔指建設兵團
係所有維吾爾人
你都弱智既 ban新疆製造就話反人類同強逼勞動

Ban中國製造用咩做依據先
左膠on79 ,對敵陣講依據。 大陸封尻英美澳加捷克 產品輸入邊一單要依據呀?
笑撚死 人地係左膠 係正義撚呀 吹咩

要企係正義面就要負起左膠既責任 識唔識架小朋友

你會唔會見Superhero殺人?

出師要有名先有人服架 鍵盤戰士
叫班爛旦用龍芯啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞