轉載Dcard: 新手一日去咗香港三間maid café

129 回覆
351 Like 10 Dislike
第三站:全日最佳體驗

離開第二站大廈,過馬路再行幾個街口就到第三站大廈。根據資料,第三站於香港maid café當中算經營得耐,聲譽唔錯。上到13樓,同層有一間酒吧。右轉就搵到maid café門口。Maid café以黑白色做主調,地板係黑白相間嘅方格,7-8張枱,面積九百幾呎。最顯眼嘅,係目測至少三米乘七至八米大嘅表演台(其實好似再大啲),projector screen播住虛擬偶像嘅演出,音樂活潑輕快。

去到嘅時候,店內並冇其他客人,三位女僕坐喺度傾偈。見我入嚟,女僕進入工作mode,上前幫我消毒,好似有量體溫(唔sure有冇記錯),以及示意我scan安心出行。坐低之後,女僕送上清水,跪喺枱旁邊,同我講規則只要係人嚟就唔會違反到,望一望就好,跟住介紹餐牌內容。而家回想返起,呢一站係惟一有奉上清水嘅café。

呢度消費冇上一站咁貴,一個主食加一杯飲品,好似都係百幾至二百蚊。餐牌上有個二百中嘅套餐,包含主食一份、女僕調製嘅特飲一杯、甜品一份、即影即有一張同埋可以指名一位女僕上台表演。有意思。我喺atm撳夠錢上嚟,有心見識見識,就揀呢個餐啦。主食一樣都係點蛋包飯,女僕問我想指名邊位女僕沖特飲同埋表演,我話冇所謂。三位女僕一字排開,再問我想揀邊位表演。我第一次嚟,坐低冇耐,真係唔識揀,就話你哋邊個想表演就表演啦。見我真係揀唔到,女僕就話咁佢哋等陣自己deal啦。而家回頭細想,話唔定我揀邊位會影響佢哋佣金之類?下次都係自己揸定主意落個決定,無謂麻煩到人。

之後有一對情侶入嚟,似乎同係生客。女僕們照樣呼佢哋入內,介紹餐牌點餐。等緊餐點,女僕主動過嚟傾偈,問吓我以前有冇去過其他maid café,又問我點搵到呢度。我話今日之前未去過maid café (語言藝術,冇講大話@@),話好奇女僕café係點,成日聽人講自己又未去過,所以上網search吓嚟體驗吓,自己親眼所見最真實。之後另一位女僕由廚房衝出嚟,問我特飲有咩心水,我都係話冇所謂。女僕入返去轉頭又衝出嚟,問我想要奶類多啲定梳打類多啲,有冇咩唔飲,怕唔怕泡沫。我話飲梳打類,冇嘢唔飲冇嘢怕。

係時候描述吓三位女僕。三位女僕身穿黑白女僕裙配黑絲襪,風格同網上見日本啲maid café女僕差唔多。三位女僕其中一位係當日限定,會去唔同café返工,另外兩位應該較常喺度上班,一位深色頭髮,一位頭髮有highlight。負責煮嘢同調飲品嘅,係駐場嘅兩位女僕。其中幫我沖特飲嘅,冇記錯係頭髮有highlight嗰位。三位都係靚女嚟。連登仔可能會話唔靚,落妝嚇死人之類,但喺一般人眼中絕對係靚女嚟,highlight頭髮嗰位眼大大幾可愛添。

調好嘅特飲係天藍色嘅梳打,表面有奶泡沬同士多啤梨。味道正常梳打咁,飲落唔錯。女僕又再同我傾吓偈,問我有冇睇咩動漫之類。蛋包飯煮好,女僕放低蛋包飯嘅時候,再三道歉話唔好意思,啲蛋煮得熟咗少少。其實都唔算熟得過分,同我喺第二站食嘅差唔多,但就冇第一站煮得咁好。可能佢哋對自己要求高,再三道歉,我話冇咩所謂唔緊要。限定當值女僕問我想畫咩,我照樣問佢通常會畫咩。都係畫貓,咁就喺碟同蛋上面畫咗隻幾貓,表情幾盞鬼。之後hightlight頭髮女僕同限定當值女僕帶領我一齊吟咒語施魔法,氣氛幾好,確係有趣。蛋包飯味道不俗,不過我今日已經食咗兩個,仲同舊同學食咗其他嘢,實在有啲飽,惟有一啖一啖慢慢食。

食嘢途中,另一位客人入嚟。原來佢係熟客嚟,已經嚟咗七年,駐場女僕都認得佢。外貌小毒,但係正常人嚟,唔似上一站嘅客人A咁恐怖。深色頭髮女僕本來喺廚房做緊嘢,由廚房出嚟招呼佢,跪喺枱旁邊陪佢捉棋,服務態度相當好。

Highlight頭髮女僕同限定當值女僕都不時走過嚟,同我傾吓偈,又同另外嗰對情侶傾吓偈。食得差唔多,女僕們開始set台準備表演。枝咪壞壞哋,研究咗一陣終於用到,限定當值女僕上枱唱歌。女僕之前有問我想聽咩歌,我一再表示冇所謂,佢哋唱咩有信心就唱咩咁就可以。表演期間,唔可以拍攝、唔可以去廁所、要專心聽,總之正常你會expect到嘅規矩啦。女僕唱嘅係一首初音嘅歌。偽毒嘅我其實一首初音都唔識,不過女僕唱得好聽,冇失場每個音都唱到。表演台有燈光效果,台下兩位女僕又帶大家打吓節奏咁,氣氛相當熱烈,在場各位都應該聽得好開心。

之後上甜品,係朱古力曲奇餅同雪糕,忘記咗叫咩名。味道正常,同正常會expect到嘅味道差唔多。Highlight頭髮女僕問我中唔中意玩board game,話等我食完同我玩吓board game咁,我當然話好。食雪糕途中,見到第四位女僕出現,身穿橙色女僕裙,類似逆轉裁判3真宵嘅女僕造型。不過佢應該落咗場休息緊,非工作時間,出一出嚟又入返店內裡。

食完甜品坐多陣,highlight頭髮女僕拎咗盒board game嚟同我玩。Board game係一個睇圖案鬥快出卡牌嘅遊戲。第一局佢贏,第二局我贏,唔知佢有冇特登讓我。女僕識得搞氣氛,係玩得開心嘅,如果多啲人應該仲好玩。之後佢問我覺得今日體驗好唔好,又主動搵話題同我傾,講吓蜘蛛俠又講吓迪士尼樂園咁,氣氛愉快。

傾得差唔多,同埋我食太飽肚漲漲好辛苦,都係時候離開。同highlight頭髮女僕合照即影即有,女僕喺相上面寫啲字畫啲公仔。落樓價二百中,愉快地離開。

總結

一日三個蛋包飯,飽到上心口。喺旺角散步行咗好耐,消化得七七八八,先搭免費車返歸。概括而言,今日maid café一日遊嘅體驗相當好,唔似網上連登仔講到咁不堪。當然你唔能夠期望過好,畀百零二百以為自己去咗夜總會,全程有人陪住。視其為氣氛愉快啲嘅café,輕輕鬆鬆坐吓食啲嘢,有人笑住serve你,間中傾兩句,體驗相當唔錯。

總體嚟講,今日喺第三站體驗最好,氣氛最好玩得最開心。第一站雖然人多,但氣氛夠熱鬧,食物最好食,價格最相宜。第二站環境最大,算最好坐。全日所見,最靚嘅女僕係第二站嘅女神級一日店長,其次係第三站嘅highlight頭髮女僕。將來如果喺旺角行到攰冇碇去,都會考慮上去第一站或者第三站坐吓食嘢。

以上就係報告全部內容,由一個中意認真哋做無謂嘢嘅膠人所寫。寫到呢度,唔經唔覺寫咗五千幾字。一方面係我自己中意做無謂嘢,尤其同五年女朋友分手之後,而家時間多咗錢又多咗,寫吓嘢可以打發時間冇咁寂寞。另一方面都係當拋磚引玉,支持港語寫作。港語寫作要發展起嚟,總要有無謂人寫吓無謂嘢,唔可以個個都aim做港語寫作嘅董啟章或者九巴刀。當年大一文概學過啲咩,已經忘記得八八九九。散文嘅六大功能係咩,一個都諗唔起。希望呢篇五千幾字嘅遊記唔算太失禮,唔至於傷人眼睛啦。

多謝大家睇到嚟呢度,完。有需要可以隨便轉載,但請註明轉自dcard。

21.12.2021
客人a
無jolibee就知唔洗睇落去
幾精彩,搞到我都想去
Hello 無圖
第3間好似幾過癮
食飯又有表演睇
以前去女僕冇咁好服務
咁有d真係幾痴線
接近白卡
Ching都會拎住條腰帶公開場合大大聲變身?
俺,参上!

唔係點入鏡中世界
你個名 z高達
幾得意嘅經歷
寫得幾好睇
其實間間都有差在你有冇叫
屌那星
上進養綾瀨又收錢出膳稿
靚仔同唔靚仔上去服務有無分別
呢世人都未去過想搵日試下

客人A (示意圖)
其實文筆幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞