求室內設計公司

18 回覆
0 Like 0 Dislike
準備收樓自住 想搵間唔伏嘅室內設計公司整整間屋
有冇巴絲有介紹

可以比個平面圖,初步plan下報個價比你
Comodo design

好想睇巴打試quote一次
有人話過好貴
有冇人用過hei design? 佢算唔算貴?
我有去睇過,個Consultant hea我所以唔想用呢間
咁巴打最後揀左邊間?
我492尺全新樓,唔改間隔唔換地板,佢話用呢個style 嚟整包傢俬要3x萬,唔知算唔算貴

我未揀啊,啱啱先開始睇諗住睇多幾間先決定,因為我第一次搞裝修唔知價所以上嚟問下意見
你新樓水電都唔會改㗎啦 其實都係做傢俬或者做下特色牆 其實我覺得唔使搵設計公司都得
係啊水電唔郁㗎啦 我主要係整下電視特色牆,整下燈槽,做返櫃同傢俬咁
如果我拎張圖比裝修公司其實佢地係咪整到出嚟?如果裝修公司可以照住張相整到,咁咩情況下先要搵設計公司? 設計公司個價值又喺邊?

利申 第一次買樓好多嘢唔識 求指教
全包先搵設計公司去規劃
你淨係整下櫃呢啲搵傢俬鋪去跟都得
你俾完個效果圖佢 再等佢出返個傢俬圖俾你對一對合唔合你心水
當然你搵設計公司都得 但係相對就會貴啲
點解唔搵有圖果些
我開頭都有搵設計公司傾下同報價
最後嫌設計公司貴,搵裝修公司做

設計公司嘅價值
係幫你搵出最合心水嘅 design

可能你想做一幅特式牆
用石紋定木紋好?
要唔要做埋隱藏門?度門點襯色?
設計公司可能每次見面俾兩三個 design 連 3D 圖等你揀
你又可能有意見等佢修改下次再睇
最終可能有五、六個版本先做決定

裝修公司就無咁多 design 服務
自己要做好多功課
上網睇下人地點裝修
再 cap 圖俾師父畫圖

我覺得最難係襯色
因為上網圖顏色同真實有距離
師父都講唔實係咩色
色板又好細塊
同做出黎一大塊又有分別

唔該晒ching! 我quote 完價都覺得設計公司好貴
我都係上網搵下設計公司嘅成品比裝修公司照住做算

之前幫巴打整過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞