與病毒共存45天每日新增過萬,韓國重新收緊防疫限制

46 回覆
8 Like 2 Dislike
韓國近期疫情升溫,當局預估單日確診人數可能在12月底前突破萬例,宣布自18日起恢復為期16天的社交距離規範,限縮私人聚會、大型活動人數及大眾利用設施營業時間。

韓國中央防疫對策本部長、疾病管理廳長鄭銀敬今天在例行記者會中指出,依目前COVID-19(2019冠狀病毒疾病)疫情惡化態勢,單日確診人數可能在本月內達到一萬例,甚至在明年1月達到2萬例紀錄。

鄭銀敬指出,首都圈日平均確診數已達到4700多例,遠超過醫療體系可承受的3600多例。防疫當局先前為緩解首都圈醫療壓力,統一調配全國專用重症病床,但近3天首都圈內重症病床使用率仍達到86.4%,江原道、忠清北道、大田等非首都圈地區都已無空餘重症病床。

中央災難安全對策本部第一次長、保健福祉部長權德喆說明,高齡族群感染人數及重症人數都較預期多,令醫療體系面臨負荷極限,若不立刻強化防疫措施,可能造成更多高齡者因無法得到適切治療而發生憾事。
據韓國保健福祉部新聞稿,自12月18日至2022年1月2日為止,私人聚會人數限制不分地區,皆縮減至4人。餐廳、咖啡店等營業場所營業時間縮短至晚上9時為止,補習班、電影院、網咖等部分設施則至晚上10時為止。

大型集會活動人數原開放100人以下不限制未接種民眾參與人數,參加人員皆完整接種狀況下,最多可達499人參與;18日起限縮至50人以下活動才不限制未接種民眾參與人數,參加人員完整接種狀況下,最多開放299人參加。

非正規公演場、體育競賽、慶祝活動等300人以上活動原則上都被禁止,必須取得主責部會許可才能舉辦。

又唔共存喇
最on9係做d唔做d
唔係本身就預左既咩
清零隨時都可以轉做共存

共存之後根本就冇可能去返清零
共存就唔應該理確診數字
咁介意確診數字就唔應該共存
重症嘅人喺屋企等死有冇得唔理
定係叫佢哋犧牲做與病毒共存嘅代價
點解日本確診數字咁低? 日本一樣玩與病毒共存
證明韓國冇隱瞞疫情
真係唔理咪得
反苗撚去哂邊

快啲出嚟駁嘴

我駁唔到啦
咁即係當初人講你又講
壓力測試都未做就話實行啦
做咗等如無做
我點知會ABCDE呀
Omicron係第一次有變種?
咁做嚟做咩?
疫乜撚嘢苗
你係苗撚?
口講SH轉頭panic sell
英國日日6萬,只要唔谷爆nhs 理閪你戴罩定打針
本來就唔可能做到
日本人有戴口罩習慣
咁都係帶口罩有用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞