[TETRIS (99)] 俄羅斯方塊集中討論區

1001 回覆
23 Like 1 Dislike
我終於做到t spin double
一步一步做,未習慣既,總之就係留意有無個十字位
習慣十字位就開始直條位砌,之後就可以自己砌
T spin triple就做極都做唔到
做好double先啦,主要係要記好個pattern,triple 我都唔係學左好耐
應該話成個t spin我都係學左無耐
T spin triple根本冇可能做到
我都唔識砌
只係見到部份加上去就ok

例如:

🟫🟫🟫🟫⬛🟫🟫
🟫🟫🟫⬛⬛🟫🟫
🟫🟫🟫🟫⬛🟫🟫

加到咁
⬛⬛⬛⬛🟥⬛⬛
🟨🟨⬛⬛🟥🟥⬛
🟨🟨⬛⬛⬛🟥⬛
🟫🟫🟫🟫⬛🟫🟫
🟫🟫🟫⬛⬛🟫🟫
🟫🟫🟫🟫⬛🟫🟫

初初試玩,唔係砌錯方向就係格數唔啱
想問吓大家喺邊度玩開?細個用Facebook玩但係一要升排位佢就會屈我輸,想我俾錢
以前有玩game boy版、小櫻版、迪迪尼版
而家有玩TETRIS 99
99我都有不過唔係好習慣啲制
其實唔麻煩
你用慣快捷鍵就會好容易玩
我買咗部新電腦然後佢啲上下左右就勁細隻
我基本上係因為 facebook 個 Tetris battle 先入坑玩 Tetris
因為電腦玩可以砌得好快,完全唔洗學T SPIN,單玩back to back就可以打到最頂位無難道
我都係!撇除佢想我課金買道具佢係幾好
無課過⋯⋯我都唔記得有咩要買⋯⋯
只係記得個時D skin有D好靚,但我唔會為左SKIN而課既!
重點係我記得D SKIN都有期限唔係買完就永久,ON99
佢有啲道具成日想你買,但我覺得用咗就唔係我自己嘅實力所以唔買唔用,然後佢就每次都係我最後一場升牌嘅時候屈我輸
T99 vs battle
邊個正啲
哦⋯⋯個D雙炸,重有LAST唔知幾多秒加DOUBLE個D⋯⋯
間中有用,好爽

其實要贏唔難,因為對手都係鬼黎,只係睇住對面去到好高位既時候加佢,基本就一下幾個KO END GAME

相對真係難既我覺得係 40行,因為對手真係好快
唔同GAME黎既,其實隻隻tetris既對戰都有唔同玩法,fb tetris battle就單對單,或者之後既 4P都唔同玩法,FB Tetris Battle 爽既地方係,被加既行係用炸唔係空格,玩COMBO就好爽

之前因為比賽先玩PS4個隻又唔同,佢似玩馬拉松咁消得越多就落得越快,而唔係同對手同步,加上COMBO加乘少,所以一係玩B to B,一係玩T SPIN,但T SPIN有消 2加4既絕大優勢,B to B對上T SPIN高手係0勝算

而重點係隻GAME左右郁得好X慢,十分之唔好玩

tetris 99 就新手玩都會有成就感,因為可以睇住自己成長咁,由幾十名升到十幾名,再拎第一
KO加乘+攻擊模式,夾埋自己砌法玩法多D

但唔好處係睇唔到對手點玩,其實睇人玩進步好大,我就好想睇到殺我既對手係點玩學下野既
T99都可以睇到人點玩 只不過係勁細隻
係吖!40我都覺得好難99又係
99最令人唔憤氣係
玩到TOP 10
好多時都只差一點點就贏
從來未試過入到頭10睇嚟我要努力啲
我都贏過第一
不過每次都好唔容易
你係咪限住自己留一條直線的玩法
不斷TETRIS

如果只係咁玩,好快GAME OVER
好勁,一定花咗好多時間同埋反應要好快我見過日本啲世界冠軍真係好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞