城大獸醫專科好唔好?

35 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇巴絲隻貓有腎病?
https://lih.kg/hpnOoS
大家可以入個post睇下,但驚沉咗底冇人見到,所以開多個post,希望唔好介意
醫生就建議城大/vsh,專科收費一定貴好多,想知道有冇巴絲帶過腎貓去睇過?佢哋嘅治療方案有冇同出面啲獸醫診所有大分別?
其他去過嘅巴絲都可以分享下,俾多啲人做個參考
城大專科好,急症好差
好,唔該
之前貓貓夜晚突然不斷嘔,打咗俾城大睇急症,聽電話嗰條女串撚過馬撚,問我隻貓邊間貓舍,我一時三刻唔記得個名,佢就話唔撚幫我睇
最後都係死死地氣登記晒,差唔多去到嗰陣又話醫生要做手術睇唔到急症, 屌你老味醫生做手術一早都知啦,差唔多去到先同我講
唔撚鍾意小動物就唔好去做獸醫診所登記啦 戇撚鳩
急症寧願去麥花臣,城大不了
醫生唔知,但夜晚急症聽電話條女超串。我隻貓bb屙左幾次水,好擔心下打去想book睇夜診,條女冇禮貌之餘係極串咀,不停錄音機式講幾多錢又乜又物收費,問多句都唔想答覺得你俾唔起錢睇,我嬲到cut左佢線最後搵到第二間睇醫生姑娘都勁nice!
真係,我聽電話夜晚嗰個急症都係臭串到仆街
應該係同一個啦,把聲真係衰到一個點,唔L想做咪L做啦8婆
城咩撚大 死開一二邊
香港人鐘意台灣大學專科
屌,啱啱打過去情況同你差唔多,話做緊手術唔接任何急症,嚟到都唔會收

Thank you 絲打覺得價錢合唔合理?
我隻狗果時係第間診所照到個膽穿左 叫我帶去城大做手術 即刻book城大急症 急症醫生話要係佢地度照多次超聲波 本身full哂都幫我zip位出嚟照 之後發現情況係緊急 即刻轉去城大專科 zip位比佢做手術 如果你隻貓係緊急嘅我諗佢都會咁做
淨係住icu唔洗2皮 最貴好似900幾一晚姐 計埋其他雜費就有機會
係呀 仲要啲語氣閪到無人有
係啊,超聲波都睇到唔尋常,而家就搵緊專科幫佢拎組織驗,vsh一定要轉介先過到,希望唔使排太耐期
多謝你覆得咁詳細
我都係唐貓, 懷疑佢喺街/ 地盤長久飲過啲污糟水
其他晚啲答
題外話,我隻狗狗今年17歲, 而家住緊係NPV

上星期四,有一晚佢突然間嘔, 咁我媽去NPV問下有無咩方法啦

VA就話可以俾D止嘔藥俾佢食下先, 咁我隻狗仔食完之後訓著左,我地以為會無乜事

星期五個日,佢開始不停低泣, 我既經驗話我知, 一定係有事,因為連雞肉都唔肯食, 之後立即BOOK NPV, 下午就去睇醫生

做完檢查之後, 腎同肝指數好高, 而家係衰竭緊....

呢幾日都係住院吊住鹽水, 同埋佢地幫忙打膽汁同食藥

星期六去睇佢, 隻眼黃黃地.... 聽醫生講係個膽有D 塞...

我媽好想接佢返屋企.... 至小我地自己照顧佢可以陪下佢

但NPV 建議放住係度先, 管察一下

唉.. 個人好亂... 都唔知點好... 我屋企狗狗陪左我15年, 差唔多半世人都係同佢一齊.. 我係我媽咪面前又唔可以表露自己既情感, 因為佢已經不停爆喊 (我媽好倚賴狗狗, 當佢係第二個仔)
你唔好忍住啲情緒好易病的
畢竟對你同你媽都唔易,陪咗你哋咁耐⋯
好明想接佢返屋企照顧嘅感受,硬係覺得佢喺陌生環境精神會轉差,但呢啲情況又難自己照顧到,個人真係會冇曬方向

醫生有冇話幾時穩定到?npv 冇得每日探病?
如果許可嘅話,返屋企繼續treatment好似好過長期留院

唔敢俾太多意見你,畢竟我對於隻貓keep住留院定返屋企都未搞得掂
不過巴打唔好死頂,搵人傾下
雖然好似廢話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞