[3D] 點解香港好似無咩人講Houdini

8 回覆
9 Like 1 Dislike
睇完Matrix Unreal Engine 5條Trailer.
https://youtu.be/WU0gvPcc3jQ
Building用Houdini procedurally generated.
本身對呢個 好有興趣.
唔洗搓泥膠搞成日.
學學下 又好似變左寫code/node-base blueprint.
https://youtu.be/fuVNgjPXZX4
但條Learning curve feel到 同以前學C++差唔多

自己本身只係學過好基本Blender.
平時weekend都係玩下kitbashing咁.

有無業界/業餘巴打分享下. 果時點學, 搵工如何?
識用Houdini見工實係好事,香港都多人用,但難學難精。
不過只要你熟vex熟python,就基乎諗到乜做到乜
另外識用識做,同做到有幾detail就另一回事,同主要problem solving大過creation。
嚟緊我都打算以houdini為主,慢慢研究落去
lm
個人覺得houdini似visual programming language多過傳統3d package

blender都好似向緊呢方面發展
houdini比以前普及咗經多,啲online Tutorial 可能已經多過Maya. 當年我都賞試過學幾次先可以完全轉用。比個UI攪到覺得好難用(H9之前)。
先學到一半blender 又開新野 會想死
又唔可以話problem solving大個做嘢,你熟嘅話可以好快整個setup出嚟唔點solve technical issue,同樣嘅嘢任之前做過好多次,你識背返出黎啦。
之前做落可以keep住個setup reuse 同 improve.可使吓吓由頭黎過。

houdini nodes 似 Lego, 熟咗幾時用邊粒node就可以砌啲好複雜嘅setup. 用得少nodes但係做到相同嘅效果代表越勁

我同意houdini唔會做唔到,只係唔識做

就係覺得 勁似Unreal Blueprint.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞