《梅艷芳》電影集中討論 (5) - 似是故人來

626 回覆
9 Like 7 Dislike

《梅艷芳》

11月12日公映

導演:
梁樂民 (寒戰系列)

主演:
王丹妮、古天樂、林家棟、廖子妤、劉俊謙、楊祐寧、人瑞

簡介:
留下只有思念,一串串永遠纏。

2003年,梅艷芳離開了我們。一代巨星殞落,標誌著香港一個光輝時代的終結。四歲在荔園登台的小歌手,唱到成為風靡亞洲的舞台女皇,梅姐短短40載人生,當中經歷幾多艱辛,付出多少犧牲? 星光背後,她的感情生活,她對工作的熱愛,對朋友以至對香港的情義,也成就了她那「香港的女兒」無可替代的地位。為實現梅姐留下一部傳世電影的遺願,安樂影片聯同金像團隊籌備7年製作出《梅艷芳》,希望將她的傳奇一生,重現歌影迷眼前!

預告片:

https://youtu.be/2RU_-1yw9Dw

歡迎討論

劇透最好四重加密

繼續
票房過左五千萬 恭喜恭喜
梅姐 I miss you
可能係套電影帶領既影響 最近出左好多梅姐唱片既復刻版 好想買 但又有d貴
Lm
繼續
梅艷芳世一
玻璃心
見到梅姐每段感情都係無疾而終,有時喺到諗如果佢同圈外人拍拖係咪會好啲,冇咁容易被啲狗仔隊唱淡佢
終於睇左,作為電影其實唔算非常好睇
好多劇情飛太快,特別係後段,唔連貫
後段大量真人片係我覺得係錯誤處理 變左紀錄片咁
前期果D硬照,經特別處理嘅片,例如係電視機入面OK,但後段果堆大量片段感覺好奇怪
1:99演唱會更加係諷剌
咩香港人 仲要對住政府D官咁講嘢
唔覺感動 只覺可笑
只能講作為觀眾係呢個社會心態已改變
抱歉梅姐,你出黎都幫唔到我地香港人
更加唔敢想像如果你仲係到會點
特別係credit果D相你身邊係阿叻同153
其他細節好似古天樂同林家棟都無老過咁
紅館個場又係重用幾次,裡面觀眾舉D牌無咩變化
呢D又扣小小分
總結 唔好過高期望就得
亦都唔覺得有未剪版會好好多,太多嘢要執
都係嗰句,睇到底係想睇梅艷芳定想睇王丹妮演梅艷芳,我就buy前者
其實不如叫佢檢視下自己呢世人做過啲乜野有意義嘅事先,淨係識cap水,又包2奶,正一係男人中嘅賤種XO黎
人之乜乜
其言乜乜
六千萬ok?
出埋4小時版,過億都得啦, 殺番幾套marvel落嚟
新帖留名
8 Dec
636.3K
Total: 53.311M
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞