岑寧兒首《勿念》好撚正

20 回覆
67 Like 1 Dislike
前幾日深夜喺YT忽然㩒到,淨係聽到個前奏已經眼濕濕
入面講嘅都好明顯就係離開香港而同熟悉嘅人分隔兩地嘅情況成為常態,大家可能會保持聯繫,但始終都相隔兩地,產生距離感。

到大家可以再見面嘅時候,其實中間有段時間失去左就係失去左,甚至已經對彼此嘅原本印象變得模糊。

而首歌對我嚟講,唔止講緊移民嘅人。佢提到寫信都令我諗起坐緊嘅人,到佢地出翻黎嘅時候,所有野都已經事過境遷,可能我地對佢地嘅記憶都慢慢淡忘。

希望大家生存喺香港嘅大家都盡力呼吸,再難落墨的信紙都試下寄出去,到最後一切過去嘅時候,總會再見,再看看月圓。
風的形狀都好正,
佢d國語歌都
追光者
我覺得呢首內容上係承接風的形狀,但勿念編曲同情感表達更加豐富
做飯謙寫呢隻同風的形狀都好到肉
靠於窗邊聽雨天 望著難落墨的信紙

依句好有畫面
不過最重要我覺得係佢把聲有空靈既感覺先唱到
第一次聽普普通通,愈聽就愈有感覺
首歌作曲係陳蕾,佢地今次合作好正。
我第一次聽係喺出邊,純粹覺得個旋律幾舒服

之後一個人深夜靜靜地聽就真係搞唔撚掂
依家陳蕾都算彈起左,希望Yoyo都得
叱咤投咗呢首
以前成日聽
睇陳蕾concert佢地合唱,喊到仆街
之前無咁留意佢哋,依家後悔遲咗少少識欣賞佢哋無得去睇
同豹個演唱會version仲有feel
youtube有喊住先
靠於窗邊聽雨天 望著難落墨的信紙
如果說 如果不要說
只想去抱一抱你
也不知 怎麼變遷 就憑默唸的句子

聽聽下覺得怪怪地,一睇真係陳詠謙,真係有個style 係度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞