[想學好英文]有咩課程/自學網上課程推介

9 回覆
0 Like 2 Dislike
今年29歲
由細到大讀中文中學
大學讀中文科
畢業之後返嘅工都係用中文多

一直覺得自己英文好差
大概得中五程度

無講聽說讀寫都好似中學生
同鬼佬基本對答OK
但傾唔到一啲好深入嘅嘢

上網睇資料更加睇唔到全英文
例如crypto
所以出年想認真學好啲英文

坊間有咩課程係可以claim CEF?
又或者真係教得好嘅

或者有冇咩Online course可以進修到
大學讀中文科
咩u
中文系畢業後工作都係全中文
想方便自學其他英文寫嘅資料,我覺得最起碼花少少時間學晒常用句式同常用字。 你都係睇實用文多架啦,睇熟較為formal 個堆先。 最緊要表達到自己/理解到對方立場, 理據,主次,先後。vocab 唔洗擔心,因為用字都因範疇而異架啦,有左個底再邊睇邊學字。 上述BBC 或者OXFORD CAMBRIDGE 都大把出版資料俾你學, 唔洗晒錢報堂啦, 講真八成靠自己。

同人地吹水你咪留意下表達意見常用個堆句式同vocab, 自己拼拼湊湊ok 架啦。講真你就算文法,詞彙,或者語境意識再差,只要有條理其實人地都估到大半, 個腦自己幫你auto correct 左。

當然, 你想追求講笑話鬼佬會笑,咁就未必一兩年可以達到。
其實都係睇你有冇瞓晒身去學
揾多啲機會接收英文:
譬如睇多啲外國YouTuber 玩英文game練習聆聽
去外籍人士開嘅餐廳用英文叫菜 再同佢爹兩句嚟練習膽識
睇多啲英文書學下用詞同埋Grammar

最緊要係將自己浸係英文的世界裏面
當初小弟學英文時 我將所有電子設備轉哂做英文 睇書睇報紙都係睇英文
再補充,有條理同思路清晰無論對表達/理解都真係好緊要。
因為唔係句句都咁重要。有唔少同事外國大或者外國讀左三幾年,但係寫d report 其實可以刪走三四成唔洗睇,因為文不對題, 或者重覆又重覆講。

你覺得英文唔夠人地好,簡單一句搞掂個重點,好過你用多三四十字兜個大圈講, 要人地推敲。
考ielts
不斷努力
直到全部9.0
我就係想搵個course先惡補吓常用句式 + grammar + vocab 先有冇好介紹
上course 學基礎晒時間架wor 你學元素周期表或者學畢氏定理都唔洗人教啦,認真搵本書睇晒佢。 唔明再上forum 問人啦

隨手google cambridge grammar in use 都有好多本你揀,總之係睇番英國鬼出就ok, 千奇唔好睇中文書,好多唔拖唔水都寫書教人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞