商湯科技IPO苦主區

173 回覆
4 Like 72 Dislike
商湯科技明起招股 集資最多60億 (10:45)
文章日期:2021年12月6日

路透引述銷售文件報道,中國人工智能(AI)初創企業商湯科技明天開始公開招股,招股價介乎3.85元至3.99元,發售15億股,集資最多約60億元。

銷售文件顯示,商湯是次招股引入8名基石投資者,認購4.5億美元或總發行規模的58.6%的股份。

該股將於12月10日(本周五)中午截止認購,本月17日掛牌。中金、海通國際、滙豐為聯席保薦人。
間公司會唔會俾美帝制裁
食正ai 大數據條水,今次fat fat啦
連契媽D AI跌到一扑一碌..
呢D中資AI 會有人抽?
有冇份搞新疆啲監控嘢? 有嘅 真係咪掂
中金、滙豐

兩隻老不死
另外央視節目亦稱,中國「利用人工智能和大數據進行警務預測,在中國不僅全面普及,而且水平位居世界前列」,並稱「中國已經建成世界上最大的視頻監控網,視頻鏡頭超過2000萬個」。配合商湯技術,可想而知。BBC記者2017年12月亦曾實時測試監控系統,由出現到公安找到他,僅用七分鐘。

根據該公司說法,香港近年遊行,包括 2014 年雨傘活動,本地警方亦有依靠他們的技術作人流管制。

完全冇美資敢做placing
呢間野做人面識別好出名
HSBC唔俾抽咁搞笑?
定我睇錯
商湯孖展都唔係好爆, 要抽都係用現金抽就算
國謍企業 一定好野黎
創科局上年先派完5百億 呢間唔知袋左幾多呢
ALL IN晒雍禾 D錢未必番到去呢隻
原來呢間嘢上市,打左好多年J 香港「本土」獨角獸
投資呢間野真係同比錢幫政府監控自己差唔多
真既,19年已經搵咗新疆做監控嗰間公司嚟香港
係個強國論壇吹吹下水有條大陸仔自己爆出嚟
抽2手玩玩
老細係黨員
制左啦
有無人抽左

利申 無抽
想抽

支持人臉識別
抽左一手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞