有冇抗抑鬱藥推介

27 回覆
0 Like 3 Dislike
唔知係咪抑鬱症,但係上網睇到嘅症狀都已經持續兩三年了,靠自己太辛苦,要借助下外力

有冇巴絲有推薦嘅藥,而且係咪一定要醫生處方先可以買
大麻
貫葉連翹(St. John’s Wort)有何功效?
貫葉連翹是一種在野外生長的植物。它被用作治療抑鬱症,特別是在歐洲國家。研究認為它可能是透過允許某些化學物如血清素、去甲腎上腺素和多巴胺在大腦中停留更長時間以促進情緒。然而,只有有限的科學證據能證明服用貫葉連翹可以有效治療抑鬱症。一些研究表明,貫葉連翹可能在短期內有效治療抑鬱症狀。現時,很多學者正在試圖了解貫葉連翹會否具有抗炎和傷口癒合作用。

如何使用貫葉連翹(St. John’s Wort)及調較劑量?
貫葉連翹是可以片劑或膠囊的形式口服。常見的成人劑量為每日服用三次,每次服用300-400mg。有關具體劑量,請參閱產品標籤。

貫葉連翹與藥物如地高辛和華法林有幾種重要的藥物相互作用。在服用任何貫葉連翹保健品之前,請告知您的醫生或藥劑師。

貫葉連翹(St. John’s Wort)有什麼副作用?
服用貫葉連翹出現副作用通常不常見,但可能包括噁心和嘔吐、腹瀉、頭暈、疲倦、對光敏感、口乾、尿量增加和腫脹。當貫葉連翹與選擇性血清素再攝取抑制劑(SSRIs)如西酞普蘭、帕羅西汀和舍曲林一起服用時,可能會引起震顫、出汗、體溫升高和心跳加快。

Iherb 有賣
多謝巴打
辛苦喇巴打 撐咗2 3年
睇連登
多謝你身邊無人明白我同關心我,我見到呢句就已經好想喊
冇經歷過情緒病嘅人好難理解呢個世界
我身邊都有好好嘅男朋友、朋友陪我傾
但當嗰啲自己理性上都知係無謂嘅思緒日日都纏住我 我自己都會怕煩到人唔想再講
同人出街又有種抽離感 變唔返以前正常嗰陣咁投入咁開心
我自己係斷斷續續翻發 好似冇出口咁 好想完 唉
自己一個人捱咗兩三年咁耐,辛苦你了 ,我自己都有情緒病,都六、七年了,但後尾去咗睇醫生。樓主平時有冇同朋友或者屋企人講下自己啲情緒問題? 宜家排政府要排好耐,快啲睇私家頂住先,再叫佢寫紙轉介去公立醫院。精神科藥唔可以去藥房自己配㗎!

我自己食SSRI / Prozac, 無咁多副作用,呢款都比較新。 你睇完醫生之後,佢會幫你較下藥,你要預初頭覆診會覆得密啲。

希望樓主可以快啲好返,開開心心, 要記得you are not alone !
多謝你先,咁有冇咩醫生係推薦㗎,上網太多選擇無從入手
會唔會肥
抑鬱有咩病徵
食緊lexapro
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站
www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
快啲同醫生講, 叫佢較dosage或者要轉藥啦,咁多隻藥慢慢試下邊隻得邊隻唔得,無效就唔好再食佢同唔好自己亂咁調/配藥啊,有啲唔可以撈埋其他精神科藥一齊食。
請問邊間藥房可以買到 唔駛處方?
睇過
專開啲貴藥俾你
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞