[買了可以慢慢反省,不買卻只能後悔] Tomica / 車仔 討論區 22

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
紅白盒近幾年真係質素差咗,所以我買TLV
一個月出得幾部+仲要唔係好出名嗰啲平民車
另外一方面其他牌子64車仔平又平過佢,啲款又大路啲,做工都算可以接受,係唔似tomy啲qc咁stable
而家多咁多代替品,以前買tomica skyline特注10年8年前多人玩價錢又硬淨。而家淨係上面果3間廠出架拉花幹幾兜嘢到百零蚊有交易。買2-3架mini gt先等於買一架tomica ,後生果代儲車仲理閪得你係咪日製,平就得啦。
btw好耐之前tlv已經流出左s2k同sti個模
其他牌子出左幾轉都仲未見到聲氣
如果將來tomy沒落真係自己搵黎
當啲人狗仔咁玩
紅白盒又無側鏡 啲鈴又一式一樣
依家個世代又玩人仔又玩場景
咁比多少少買部像真度高啲既好過買部"玩具"
再唔係買TLV好過 日制都係情意結
以前都仲話有開門有機關玩 而家越出越少活動機關 俾多少少tlv好過
而家我都係主力買TLV, tomica日製都係佛系上網見到平靚正先買。現行紅白盒真係揀車款先買,車模真係比以前退晒步。
tlv靚係靚,價錢都可以接,啲款式有時又炒冷飯,不過有時啲qc麻麻地,但係有時要自己痴倒後鏡,呢一下對某啲人黎講有啲卻步,寧願買inno hobbyjapan tarmac起碼有個盒
要痴鏡好白癡
幾廿蚊minigt都幫你整好埋
我部黑色F40
車頭都起泡 仲要成$300一部
而家都淨係買MiniGT, Tarmac , inno 嗰啲算數
就算奶嘢都冇咁肉赤
7仔仲見到有消防泵車
想問下tarmac 架 Lancia 037 係咪已經出左?樣,價錢同 qc 如何?
Yes
同埋如果tlv 肯出新少少車款
Eg Tesla, 90年代7人車款
大把人鳩沖
但佢地而家剩係識炒冷飯
Tomy 管理層無咩遠見
日本仔就係咁,食老本文化
屋企啲車愈來愈多,大家平時點收藏?
我買大紙箱放入去

今日見12蚊店番左貨櫃, 買左2隻
TLV嘅精粹係box art
過兩日行去望吓先
係咪好大個?
一睇幅相就聽到聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞