中國打造稀土巨獸 主導稀土供應鏈

33 回覆
7 Like 7 Dislike
講撚左好多次
稀土緊本唔撚稀
佢只係d爛泥到某幾日稀有金屬含量比較多

勁多國家係好多稀土資源
唔撚想開採係因為污染高
留返比支那做炸

佢夠膽咪禁賣囉
全世界即刻所有電子零件一律禁賣支那
美軍有冇離開中東我唔敢講,而照睇上次出手攔截伊朗油船失敗亦係有敗跡
咁美國當然有稀土,但佢地自己開發生產嘅環境成本係中國嘅五倍以上,後續政治成本更大就正正同trump幫頁岩油商一樣後果。如果唔係咁世界上點解只有一間寧德時代可以咁發達?
日本最近亦在廢電池原金屬回收技術上有突破,澳洲、格陵蘭等各國都諗緊偈去控制開發出口,咁樣就突顯出非洲地區礦區更加珍貴,剛果出口世界70%嘅鈷,14間礦商有8間係中資,所以新一場稀土戰爭又會上場,不過今次多咗法國佬
稀土日本美國都有 大撚把添
不過開發稀土 掘出嚟會嚴重破壞環境 外國唔會咁做
On9 日本海發現稀土, 夠用上100年。
其實應該研究點樣開發唔會破壞環境,而唔係先挖晒自己既稀土

不過佢地死佢事啦
終國衛星地圖得沙漠 佢地唔會理
其實不止原材料,生產技術專利你睇埋再講。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞