點解香港人成日改啲濕尻英文名?

237 回覆
497 Like 8 Dislike
cash, zero, money
但依家個post話緊香港改濕鳩英文名唔係日本名喎啲濕鳩改日文名當做英文名喎
Penny花名黎喎
睇咩人,美國出名女星Candice Bergen
香討有隻五毛乸叫做『candyloveandy』
聽聞佢係五毛黨駐香討首領之一,唔知真定假

有個joke講胡錦濤 溫家寶
一個姓who
一個姓when
null
佢係咪叫Timothy 啊,簡稱啫
Why tell me why
香港人嚟係名嚟

正常樣
第一,KinKi Kids 改呢個名係因為呢個名喺佢自己母語係有同自身有關嘅實際意思。

KinKi Kids(近畿小子)... 因同為近畿地方(關西)出身,故將「近畿」的羅馬拼音「KinKi」加入團體名稱。

第二,人哋係 KinKi kids 唔係 Kinki kids, 已經特登用大楷字母將兩個字分開。

個女仔係日本妹定佢鄉下喺近畿?唔係嘅話一般人對佢個名嘅 first impression 只會係英文解釋。

BTW 日文維基對KinKi kids頭三段介紹都已經將個名同「性變態」拉上咗關係,只係樂隊名本來就容許字眼上有少少玩味。

Also, since the word KinKi has a similar feeling to kinky in English-speaking countries, the two may make their own story . (Google Translate 版)

同埋呢個字已經唔止一次造成問題,連近畿大學都避免惹人遐想而特登改名。點會冇人咁諗

應該係支那人,專改water, sun, 呢啲濕鳩英文名
煙鏟黃
有個中同叫Sorry
次次嗌佢個名都好尷尬
我識得有個朋友叫Yesterday 和Tomorrow 啦
你識多一個叫today嘅朋友,就成就解鎖
Suki 對返日文係 好き,即係鍾意
Nice to meet you, my name is Like
最惨叫Tomorrow 那位係舊時外國讀書識的…
喺lecturer hall
經常會聽到以下我覺得好哲學嘅問題
Where is Tomorrow?
Did you see Tomorrow in 5mins ago?

Yesterday 係係香港識嘅,所有好d…
我仲識多一個個名都好搞笑㗎,叫Mountain
一直有人叫
例如Why 文
Gundam,Germany,because,ocean,zero
Richard->Dick, William->Bill都係比較common嘅例子
Why why Tell me why
夜會令禁忌分解
引致淑女暗裏也想變壞
Why why Tell me why
沒有辦法做乖乖
我暗罵我這晚變得太壞

Where is Tomorrow?
Did you see Tomorrow in 5mins ago?

科幻片對白
有人叫me
傑志之前嗰個鬼仔咪aki
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞