有冇人睇咗濱口龍介《Drive My Car》

127 回覆
33 Like 5 Dislike
與其話以 Drive My Car 為原著
不如話以《沒有女人的男人們》成本短篇集唔同故事融合
以導演自己方式詮釋 著重劇場感同埋與契訶夫劇本相互對照
擁有唔同村上春樹元素既電影
等緊正式上
偶然與想像正到pk,勁期待呢套
可以咁講
即使睇咗小說都唔影響套戲既精彩
偶然與想像應該今年心目中第一

但係 Drive My Car 證明濱口龍介對劇本掌握更上一層樓
我覺得呢套放落偶然與想像做第四個故事都唔突兀

Btw 請主角食飯個男人好似黃溢豪
西島秀俊五十歲都咁大隻
好撚好戲
個角色好難演
霧島麗香好正,完全做到個角色要嘅野
西島秀俊同岡田將生都做得勁好
睇咗做devil may cry
好難評論 可能要睇第二次知道個故再睇佢個內心戲先比到意見
好好奇導演係點樣指導啲戲中戲

同埋真係要睇多次
濱口嘅戲有個特點,主角一定有180度改變

西島最後可以同其他人有真正嘅感情交流
即係佢之前唔能夠/唔願意咁做

其實呢個題材都算幾“大路”,我覺得反而唔夠前作咁貼地
不過細節上處理得幾好
同埋歐美觀眾都會會容易明白
三個鐘睇多次 真係奢侈
睇緊真係唔覺三個鐘

節奏好過 Asako I & II
Asako I & II好睇喎 絕對係underrated 佢詮釋得當局者迷呢一點好好
我都好鍾意 Asako I & II
寓言式既故事 表面講兩個一樣既男主角
但係重點係女主角既兩面性 融合埋後311既氛圍
加埋 tofubeat 既配樂
不過 drive my car 睇到濱口駕馭劇本既進步
吓 我覺得人有相似好老土
佢唔係人有相似咁簡單 因為大家都只係覺得佢哋似 但係冇人分唔清佢 對於朋友嚟講係人有相似 只係對於asako嚟講係一樣
因為佢將亮平當作MK仔替身 但係無形中對亮平產生左愛 但佢以為係呢愛係對MK仔的愛 所以佢先會義無反顧跟佬走 最後發現原來自己鐘意的是亮平 所以就翻去揾佢
因為個故事「兩個」男主角根本唔係重點

甚至初戀既麥 戲入面塑造為一個超乎現實既存在

反而重點刻劃既係割裂既女主角(所以係asako i & II)

好多時候做旁觀/唔係做選擇既女主角

人哋嘈交果陣負責旁觀 上東北負責拍片 負責俾人帶領

幾時介入個故事
以車箱作為主要舞台好特別
人物既坐位
前進既路程
談話既語調
以至配樂作minimal處理
都好岩呢個故事既mood
唔知點解向北走嗰段會諗起國境之南太陽之西
第一次見有電影上正場會只排夜場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞