[舊聞]向華強夫婦、「洗米華」、楊受成 捐錢撐七警

24 回覆
48 Like 0 Dislike
《蘋果日報》今天頭條報道,七警案有裁決後支持者向警務人員及其家屬的捐款,已超過二千萬元。最新一筆善款來自昨日捐出的影視娛樂業捐款,中國星集團主席向華強夫婦,及太陽世紀集團主席、外號「洗米華」周焯華等江湖猛人,聯同英皇娛樂集團主席楊受成等,合共捐出7,777,777元。報道指有學者及立法會議員認為,警方若把這筆「特別捐款」用作支援七警,公眾對警隊的觀感會更差。

牽頭的向華強太太陳嵐,昨日聯同國藝娛樂文化集團、香港影星協會理事長洪祖星等人,向其中兩名敬言仁基金發起人梁智鴻及陳亨利,致送7,777,777元支票。捐款最多的四人分別為太陽世紀集團主席周焯華、中國星集團主席向華強、電視廣播主席陳國強及非執行董事方逸華,每人各捐100萬元。

向華強妻子陳嵐表示,籌款是愛香港的表現,「我一個香港市民,有社會責任,香港警察係最好嘅,因為佔中期間香港警察咁辛苦,呢個籌款係出於愛香港,唔想警察因為啲暴民而影響士氣。」她表示,「我好愛香港,好愛香港警察,所以發起呢個運動。」

https://www.thestandnews.com/politics/%E5%90%91%E8%8F%AF%E5%BC%B7%E5%A4%AB%E5%A9%A6-%E6%B4%97%E7%B1%B3%E8%8F%AF-%E6%A5%8A%E5%8F%97%E6%88%90-%E6%8D%90%E9%8C%A2%E6%92%90%E4%B8%83%E8%AD%A6
為太陽世紀集團主席周焯華、中國星集團主席向華強、電視廣播主席陳國強及非執行董事方逸華

捐單數唔好意頭呀
如今洗米華其中一條罪名係<洗黑錢>

咁七竟咪即係收受黑錢....
果班所謂大佬做黑社會做到咁戇鳩,其實D靚會點睇佢地?
D靚咪仲on9 先會跟呢班大佬
向華強去唔到台灣?
因為冇捐比司警
Reject咗啦
佢要去台灣最有機會應該係武統到先得
老燒仔都有份捐
留名等睇仲有幾多個被割
啱晒,筆錢可以用嚟買手扣扣自己
伴君如伴虎
班黑警咁惡
遲早都係中共清算對象
唔係移民唔到咩 去就應該去到
本身警察可以收捐款簡直荒天下之大謬,根本好容易變咗受賄
況且佢哋全部都係
中國國民黨上台都得,佢伯爺係中國國民黨人
要貼埋向華強移民中華民國 / 台灣失敗
中共乘機掃除呢班黑勢力
七竟收黑錢
淺藍老燒仔都有份捐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞