點解香港人啲英文名可以咁撚戇鳩

1001 回覆
2425 Like 69 Dislike
拎嚟做first name?
識個姓黃嘅Dick

Dick Wong (Wrong)
我都識呀屌
可能係
大把英文母語嘅人都改個希伯來文嘅名嚟用添啦
日文完全係第二個語系嚟喎, 文化上都完全冇啦lung, 點比呀
而家好多鬼佬會用姓做名
要睇咩surname
唔係咩surname 都可以做first name 而唔怪

Jack London —> okay
Jack Soraghan —> okay
London Soraghan —> debatable
Paris Soraghan —> slightly okay
Jack Bailey —> okay
Bailey Soraghan —> okay
Soraghan Bailey —> weird
見過有人叫自己做Dior
我意思係假設老豆姓Smith老母姓McDonald, 會唔會幫個仔改個名叫McDonald Smith, 定還是只係John McDonald Smith
IAN嘅fans?
Why not all capable?

對父母鍾意有咩問題
有冇相關數據/調查整合咗邊啲名做first name會係weird/debatable

想學嘢
Iron man 啲friend
咁根本唔關習俗事啦, 你想改咩名基本上都係你鍾意只係人地會覺得奇怪啫
Cultural 野,要住過海外或問鬼佬friend 先會知

用番大路名eg William, Vincent 實冇死

Edgy 名就小心啲
所以我就問:明明大家都係名,平時都可以用作人稱 點解有啲姓唔可以做名,而有啲姓又得

若果係有分別,個分別喺邊同點嚟?
你倫敦我紐約
咁其實個結論都好偏頗,好大可能只係你個fd/我個fd見識少而覺我怪

就好似「陳」少人做名咁,咁代唔代表佢做名就客觀地奇怪?

要講奇怪點都比唔上啲用外來語做嗰個語言嘅名啦(ie Kobe)
識人叫singing
識人叫Pretty 姓朱...

真人真係「幾豬」下

又識人叫stephen 姓龍
真係唔知點解咁叫自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞