多汁學堂 - Covered Call

23 回覆
11 Like 4 Dislike
經過半年,成個community 增長至約1500人,Discord active member 都有超過700人了。
當中好多由股都唔識玩的人現在都學識左睇圖同用期權

Discord Link: https://discord.gg/756KzgKdzs
本身番黎寫文都係因為成套理論同實戰經驗係以前啲巴打教,所以文照寫想傳承落去。
上次做條片上左Youtube Zillow熱門都好感謝大家。

=============================================
呢篇比期權新手入門用,老手可以share 比新手朋友
講option 真係太多野可以講,汁仔努力地cut 到最少字…

=============================================
例如汁仔昨晚$120買入100股ABC,而我想長期持有ABC,但汁仔睇ABC今個星期五 ABC會係$140內,而到$140我係唔介意賣出持股,但又想收番少少利息…

呢個時候汁仔選擇左SC ABC140 @ 4x1,即沽出1張(Short, “S”) ABC $140看好(Call, “C”) 星期5到期期權,權金為$4,美股權定左一張100股,所以權金共$400。

星期5到期時,CALL $140結果請見附圖

當你做呢對trade,因為封左賺錢頂
>$140以上可以食盡呢條trade $2400
$120-$140以下可以食盡$400權金+ 股價升幅
<$120 雖然可以食盡$400權金,但股價蝕錢

Covered Call好處:
1) 堅持持股同時收利息
2) 可以減少持股所需孖展(只限部份聰明broker, 支牛唔得)
3) 到心水價位需要平倉

Covered Call壞處:
1) 到價要賣股
2) 股價下跌風險同淨持有正股所差無幾
3) 大幅減少交易靈活性,特別於股價大跌時,Cover call 係唔會救到倉,反而令你要平的倉位多左一邊。
咁應該開咩價位的SC呢?

(我講多次呢個方法只係初次想試 + 堅定持股者先好用)
如果新手盤感不足,可以用以下方法
揾一隻你持有100股而你想持有至5天後的股票
打開日線圖,睇下隻股每日平均波幅,再乘番剩餘日數
例如5日後到期,日波3%,即1.03%^5 = 116%
如股票現價係$100,就開SC $116,權金唔會多,但感受下
但少於$0.2就不如唔好開,因權金如只有$0.05, 即食盡得$0.05X100 = $5,要小心手續費都唔夠比

多試幾次感受下波幅,就好快明SC 係點玩
之後因應自己需要,調整開近遠價,揀大波時開,或按比例開cover,etc

因汁仔多數時間孖展用到盡,汁仔除左收息,多數開cover call都係為左減少按金。
歡迎提問。
lmhy
Lm
想請問支牛係做唔到covered call?
聽講要打電話去
殘廢app 啱殘障用
唔使,
係apps留言比客服開通就可以.
IB 做Covered call 要按金?
好似已經全部用戶都開通咗 唔洗申請
一見到short 就驚輸到破產
留名
如果想開末日 covered call,邊間手續費最平?
唔洗
玩權手續費次要,孖展點計先係重點
汁兄點睇不斷做amc呢類股票嘅sc
iv成日都高,不斷壓低個成本
揀大波時開..
新手一問,錯請插細力d….
請大波咩意思?大波幅?定指成交量高?

謝謝
有個谷友做左幾個月收番大半成本,幾爽
大波幅,正確
跟樓主SP RKLB賺咗唔少奶茶錢,幫推
想問下ib如果做debit spread美股,放到到期如果入晒價係咪只係現金結算?
留名學野
背後都係一買一賣2個交易發生左, 所以你只見現金出現變化
但ib exercise 果時, 被exercise 唔會再扣手續費
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞