[互動插畫/多圖]致fg50k回家途中的您

79 回覆
162 Like 6 Dislike
自我介紹先
細佬筆名: Fug_Makavelok墨樂
簡稱MAKLOK
係一名本土業餘插畫愛好者
相信大家近期都了解到一D關於野豬嘅新聞而感到難受,我也是一樣,所以有感而發用連豬結合本人畫風 畫了一張插圖 希望分享下自己想法與創作風格 立即去圖

[1.前言]細佬原先喺畫豬豬前喺到進行生物同交通工具嘅結合 打算畫一系列香港交通工具 例示範
昇天小輪-壹千零壹日夜大惡神(個名9起 唔好問點解)

[2.圖片參考/靈感]網上圖片參考
唔係畫豬圖咩 做咩係舊款九巴

[3.開始設計]

拉下比例 加個狗頭=狗巴

初步訂立配色同光源 及連豬們的故事

進一步上色

我媽媽話啲豬好可愛 我話因為佢哋係連豬(老母

不停畫同構思意念 希望做到每部分都係一個故事 叮叮豬車出場(如果大家like 我下張就畫 兩張合併成 :「豬連狗族圖」

再進一步上色及招牌設計及修正當中問題地方 如龍城大藥坊(房)真招牌好似係藍背 但我開始是但上咗紫色(希望文宇設計師唔好插我點解要用呢隻宇體 我會老實講我是但搵)

進入尾聲

完成 圖中有好多小故事演繹同彩蛋
E.g.如連登近日所睇嘅 [精]彩gif圖
希望大家無聊嘅話可以cap圖舉證估下有咩得意野喺圖中
最後希望大家可以follow我 你嘅豬持就係我最佳動力

地方的插畫師需要大家強而有力嘅持支
附送傳送門:立即click入以下網頁follow獲取最新G訊
https://www.artstation.com/makavelok
https://twitter.com/makavelok
https://www.pixiv.net/users/73085765
(冇一個page過百粉希望各位伸出援手
如反應熱烈 細佬希望可以回饋大家 睇下點樣搞到nft art (利伸唔識)

呢張先係完成 自
自推
自推2
支持
多謝你 終於有人應機
3推
有人嗎
P牌推唔郁
有心
構圖唔算好好睇
多謝意見自學學藝未精
好勁好靚
但覺得構圖有啲亂
利申 非專業
多謝你 我都唔係專業 所以有任何意見歡迎講出黎 希望可以進步
好正
鑽地連豬好有動感
多謝
最鍾意就係鑽地連豬
自推
好有愛!
支持畫得唔錯
多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞