專輯應該順序聽? Adele 成功說服 Spotify 取消預設「隨機播放」

21 回覆
24 Like 5 Dislike
聽專輯,應該係順序定係隨機?To Adele, this is NOT a question!

近日,英國歌后 Adele 推出新專輯《30》,當中一曲《Easy on me》的播放次數更雄霸多個串流平台。不過,天后並不滿足於此,提出專輯歌單應該要順序聽的建議,並獲 Spotify 接納採用。之前 Spotify 所有專輯頁面j都預設使用隨機播放,現在 Spotify Premium 專輯頁面收起「隨機播放」按鈕,用戶須於「現正播放」的頁面方可選擇「隨機播放」。

《30》上星期五在 Spotify 上架,隨即創下單日全球最高播放量的紀錄。Adele 星期日(11 月 21 日)則於 Twitter 表示向業界提出「唯一請求」,指專輯歌單排序不無原因。音樂人的藝術在於敘述故事,希望樂迷聽到他們精心譜寫的故事。她又特別提到,感謝 Spotify 願意聆聽。同日,Spotify 轉發 Adele 的帖子,稱「為你付出所有」(Anything for you)。

其後,Spotify 發言人進一步解釋,向付費用戶(Spotify Premium)推出新功能,專輯頁面收起「隨機播放」按鈕,用戶須於「現正播放」的頁面方可選擇「隨機播放」。他們承認受到 Adele 的提議啟發,但多年來亦有用戶和其他音樂人提出希望預設專輯順序播放。

對於改動,用戶反應正面負面都有,甚至有人聲言為 Spotify 回應訴求的舉動而「轉會」。不過,網民似乎關注 Spotify 順應 Adele 多過「隨機播放」功能,不少人留言稱 Adele 應該建議串流平台向音樂人提高分帳比例。

呢隻碟順唔順序有咩分別
啲藝術家真係麻鳩煩
睇戲又唔比人用倍速睇
聽歌又要跟佢嘅順序
睇咩cd
Radiohead 同 Pink Floyd 既碟係要成隻順住聽
屌我想點聽咪點聽
上面做乜

取消預設啫
又唔係逼你一定要順住聽
剝削你應有的自由同權利 再以恩賜形式比番你

同左膠 支那 異曲同工
我會話有啲碟順序聽係正啲
但唔係必須嘅

喺俾錢大曬嘅原則底下
人地要放棄最高體驗咪由得佢囉
故事性順序 要求都唔過份既
改咗預設 唔係剝削
唔係預設其實都ok 嘅
你咪比個user 自己揀囉
一個係鳩播無斷估,一個係順序聽咁囉
X 2

鐘意由尾聽返上去都得
Spotify係有一點好柒麻煩
我平時聽開自己嘅歌單係用random嘅
而有個叫做「每週新發現」嘅歌單係根據你平時聽開咩歌,專為每個user搵新歌,因為呢張歌單啲歌係唔熟嘅,咁我就唔想用random嚟播,有兩個原因,第一你聽過某隻歌覺得啱聽就要即刻save低佢,如果唔係miss咗你要好麻煩先搵得返頭先聽果隻係咩;第二你用random嘅話,有時會唔知自己有冇聽哂成個歌單
個問題就嚟啦,Spotify喺呢啲「每週新發現」呢張歌單係冇畀到random play/normal play嘅選項你啱,成日都聽聽下先發現自己用唔random…最戇鳩嘅係你要去返自己平時聽開嘅playlist到揀返normal play,跟住先轉到play mode
總之Spotify喺呢啲細節位係做得好差,喺個playlist到整個掣出嚟畀人揀好難咩,係要收埋佢唔知做咩鳩(以前係有的,係近呢一兩年有次更新就冇咗)
屌你唔係嘛,我自己砌啲list 全部隨機聽喎
真係識聽嘅啲人自然會順住聽,何須迫人
呢個post啲人咩事成班痴線佬潑婦罵街咁
真女神
碟係應該由頭聽到落尾既
真係
成個post七成都係文盲 點解連登仔咁撚弱智 完全自己腦補
反映香港人真係好大壓力
膚淺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞