電腦Netflix 有4k標誌但睇唔到4k

21 回覆
1 Like 0 Dislike
跟咗以下呢個網站教學
https://www.google.com.hk/amp/s/mrmad.com.tw/netflix-4k-hdr-for-windows/amp
有齊佢講要有嘅嘢
喺Win 10 netflix app and edge都見到啲片有4k標誌
Throughtput 有四十幾萬kbps
但入到去睇都係得1080p
到底仲差啲咩
咩display 卡?
5600x
差個芒
你個mon係咪4k解析度先
用緊Vg28uql1a 插緊佢送個條8k線
用緊Vg28uql1a 插緊佢送個條8k線
其實佢show得4k標誌 係咪代表我已符合所有要求? 其實都係睇唔到
雙mon?裝左windows個8蚊軟件未?
單mon
跟咗個教學:
方法1. 透過指令強制安裝
複製底下連結貼到瀏覽器上,就能立即安裝「裝置製造商的HEVC視訊延伸模組」:

ms-windows-store://pdp/?ProductId=9n4wgh0z6vhq

用「訊連 CyberLink Ultra HD Blu-ray Advisor免費檢測軟體」測試
確認底下3個重要項目都通過:

Windows 10或以上版本
HEVC-10bit/AVC解碼器(GPU)
HDCP 2.2(GPU/顯示)
我都想問有無一個網
係detect哂爭乜野用唔倒4k咁
Btw 點睇而家自己睇緊係幾多

唔見有顯示
Ctrl shift alt q ?
試下用edge. 之前月 佢個app個hdr唔得,反而用edge網上版就得
用edge先睇到
插翻4k綫
D下話
App同edge都用過啦 一樣情況
App同edge都用過啦 一樣情況
有好幾個模組要裝齊 應該唔止HEVC
仲有咩要裝?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞