新移民綜援婦阿珍月入一萬七千多元度日

71 回覆
15 Like 283 Dislike
阿珍十多年前認識一名港男後來港生活,生下兩子,大仔現年十一歲、細仔七歲。老公有了第三者而分手,獨自領取綜援一萬七千多元「撐得好辛苦,只得一萬七千多元生活費,我完全冇經濟能力,瞓唔到、情緒低落,更患咗抑鬱症」。

大仔自細對高達充滿興趣,幼子也愛玩電視遊戲。四年前阿珍更獲分配公屋三人單位,領取綜援同時更免租。三母子現時每月獲發一萬七千多元綜援金,而她通常每月撥出二至三千多元給兩子買遊戲機及模型,阿珍更大怨屋企已經沒有空間給放遊戲機及模型,阿珍表示「最近大仔又買了一部PS4電視遊戲機及多種遊戲,又需要付出多逹4000多元的費用,生活很辛苦。」同時間,阿珍更表示已向房署要求更換五人單位,能夠足夠使用。而社會福利署都表示將會提升該個案綜援金至每月21200元,希望能夠放善該個案生活環境。

僅餘一萬多千元怎度過日子?阿珍說,平時會到茶餐廳食午餐,晚飯多數到樓下酒樓食飯。更坦言已經沒有閒錢與兩子去旅行,當記者問到生活也不夠時為何還希望到外國旅行?阿珍即說,到外國旅行是必需品,所以已向社工要求協助全數資助兩子暑期到英國遊學,見識世界。

阿珍接受訪問時,穿著並不失時髦,她說:「我著嘅所有衫褲,每個星期都會去買衫,這都係新衫,我不覺得有什麼特別,因為著新衫對外觀很重要。」

她說過年前到超市買幾包鮑魚片,用來炒菜。

記者問到阿芳會否覺得不出外工作便得到一萬七千元很寫意? 阿珍回應:「這是政府欠我們的,我覺得還不足夠。」
有冇出處,好撚癲
屌你老尾每月撥出二至三千多元給兩子買遊戲機及模型
牠只是隻孩子啊
垃圾港男老公又再帶另一家支那人落黎
不斷重複
我真係屌你老母
17k 好辛苦喎
多過連登神工aco
咁而家唔止萬七啦
你有冇睇原文?
13000要照顧2個自閉
我都好憎佢地
但唔好老屈先
而家可能兩萬七
我都自閉呀比錢我呀
17000k 有公屋 係香港嘆住過生活啦屌
咁辛苦咪番歸囉
邊有人欠左你
屌你老母我地交稅養你係到廢仲咁多爹
呢d賤種送佢番去整棉花就啱啦
比起中度智障/盲/啞/肢體傷殘,自閉好易搞
唔洗做有13k 免費公屋
你鍾意啦
叫你唔好share假新聞
又講咩2萬7又自閉
柒咗咪認囉
咪就係 都on撚9 自閉又唔係唔識自理
又唔係身體殘障 有咩問題
生仔係自己選擇架
無人逼佢地日扑夜扑生兩件架
自己人生唔規劃好就話人欠左你
屌佢同自己老竇老母老公講啦
剩係揾到content farm source
屌你老母今時今日果幾隻蝗可能攞緊兩萬幾
造謠死全家
傳謠死全家
依家食個午飯都起碼7-80蚊,大學畢業生一畢業講緊二三萬⋯俾得嗰17k人哋一家三口其實真係好離地⋯如果啲細路仔成個成長都咁貧乏咁冇尊嚴,好難要求佢哋大個會有咩成就。社福處班人係唔係瞓著咗⋯
又LOOP.

樓主咩居心?
假到咁 信都弱智
改盡啲啦

獨自領取綜援一百七千多萬元「嘆得好辛苦,成球幾生活費,我完全冇貧窮能力,瞓得好、情緒HYPER,更患咗哂命症」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞