請問依家仲適唔適合買ps4

62 回覆
2 Like 30 Dislike
我自己本身由細到大都係任記fans,淨係switch都有三十幾隻game,但遊戲內容都局限喺switch內,基本上都係連登睇唔上嘅弱智game

最近搬咗新屋,可以有自己嘅電視,想買部dvd/bluray player播碟睇,順便都想試下買新遊戲機

依家ps5好貴都又要食炒價,但係ps4好似已經好多年前,如果好似我呢種無乜時間玩,又想體驗下3A大作,又想可以播到碟,買ps4會唔會好d?會唔會太遲?定係其實ps4已經無乜嘢玩,都係買ps5好d?
咁其實建議你砌部PC
我目前幾個concern:
1. 驚部機唔夠update會唔會支援唔到幾年就bye bye
2. 驚d game全部都好需要技術,因為我真係好廢,隻手好似小兒麻痺咁,平時都係玩開rpg之類唔太考操作嘅game
3. 會唔會之後d game已經唔再出ps4架啦
啱啱買咗新macbook
依家砌部靚pc應該好貴
想買ps4其中一大重點係佢可以播bluray,都係因為得知佢可以播我先非常想買
我自己有買好多日本演唱會bluray,好想有機會播到
主要用途係要播bluray不如買xbox
要睇想玩乜game,我部PS4都封塵咗一段時間,基本上好多steam(大作)/Switch(老任game,indie puzzle game)都夠玩

3A大作Darks Souls,仁王個類用PC/Gaming Laptop都可以玩,Steam support controller又唔洗買PS會費可以online multiplayer

上面巴打講買Game pass唔洗xbox都得,幾抵玩。我部laptop廢用cloud gaming可以用max setting 玩啲Sandbox game
新macbook?M1 chip個部?
冇用。我試過用PS4播米津玄師Concert,有地區限制
yes
好多年無用過Windows機搵唔到理由換Windows
咁寧願xbox series s
美amazon有現貨

dvd有區碼我知道,bluray竟然都有
如果買日本機係咪就ok啦
唔知你玩開乜game,但M1 chip macbook開Windows玩 steam game好煩,run唔到parallel start up disk(暫時)
你買埋macbook咁你都係買xbox好過
想就咁打機就xss+gamepass
想播碟就xsx+gamepass
反正ps5啲大作多數下年先出,睇定啲再買都未遲
xbox啲驚例如forza halo已經出咗/12月就會出
既然你都唔會砌pc
咁買xbox就更化算
我電腦係macbook,所以pc相關可以pass,唔會為遊戲轉Windows
xbox嘅話都係好多game可以玩?真係無乜了解,印象中連登都係話ps好多game,xbox無人玩game pass係俾月費可以玩好多game咁……?
好似可以轉Region但煩過Switch Eshop,建議買Blu-ray 機
thank you
我google了解下
咁不如你睇下有冇乜game係platform exclusive先啦,因為唔知你想玩咩game。基本上而加大部分game都可以喺steam搵到。

如果咁嘅話
買美國嘅xbox係咪就播到日本嘅bluray,我睇美國同日本bluray區碼都係A區
所以睇黎大家都唔太建議買ps4
成個post無人提及ps4
xbox先3880,平到咁嘅……
淨係ps5定ps4梗係買ps5啦

我部ps4就第一代,今年第7年,仲行得跑得。反正用到咁多年梗係有新買新
https://www.xbox.com/zh-HK/xbox-game-pass/games

xbox雖然係冇ps啲獨佔game玩,但都絕對稱唔上冇game
就算買咗gamepass都一樣可以買其他遊戲,而家大廠嘅作品基本上都會出喺所有平台
咁當然ps獨佔驚都有好多係好玩,但個人就覺得以而家嘅ps5獨佔數量同質素嚟睇唔太值得食咁多炒嚟買
可以等下年貨源穩定咗啲同埋獨佔大作出咗先買
到時真係唔啱玩先再放咗部xss/xsx佢(即係當過渡用)
但如果你睇到有邊隻ps獨佔嘅驚係你非玩不可一定要即刻玩嘅,咁就直接ps5啦
明白 thanks ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞