大家知唔知街邊啲選舉直旗係違法?

74 回覆
81 Like 1 Dislike
周圍都係保皇黨插直旗拉票,作為好市民緊係要影低做證據,send俾選管會舉報
等睇政府同班藍絲為咗支旗互咬

選舉開支

根據法例,選舉開支是指促使或阻礙某候選人當選的支出。只有候選人及其授權的選舉開支代理人才可招致選舉開支,否則屬非法行為。為確保在同一選區或界別的候選人在合理規範的開支水平內公平競爭,法例為選舉開支定出最高限額。候選人的選舉開支若超逾法定的最高限額,屬非法行為。候選人須根據法例,在選舉結束後的指定限期前提交選舉申報書,申報所招致的選舉開支和所有選舉捐贈。

展示及清除選舉廣告

候選人藉選舉廣告宣傳時,須留意選舉法例有關選舉廣告的規定,包括不論在政府土地或私人地方展示的選舉廣告,都必須事先得到書面批准。在選舉主任分配的指定位置展示選舉廣告要符合相關的規定及條件,包括基於道路安全的考慮,候選人不可以在街道欄杆和圍欄張掛直旗。至於私人地方,候選人須自行事先取得有關業主或業主組織的書面批准才可以展示選舉廣告。按《立法會選舉活動指引》規定,候選人須在選舉結束後10日內,拆除所有在政府土地或物業展示的選舉廣告。否則,政府部門會代為清除及收取費用,相關費用須計算在候選人選舉開支及申報。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202111/19/P2021111900550.htm
藍絲做乜都得
剪唔夠紅嘅黨派嚟湊數
掛埋係你門口都得啦
你以為會有人理?

1 一切直幡 固定係路邊都犯規
只可以搵人渣住
2 另外banner 有固定欄杆位 唔可以亂掛
支欄杆會有個選舉事務處貼紙 上面有個ref no. 嘅
其他位貼一樣投訴得
投訴完 侯選人要指定時間內移除左佢 唔移理論上選舉事務署會有人郁走佢
3 仲有係 係d 馬路口位 一定唔會預 掛任何野
因為阻礙路人過馬路/ 車視線
有咩街站 橫額都係犯規

大家有心機想執正 可以周圍留意下
再打去當區主任/ 1823 左佢
我之前都同1823投訴過,但佢話佢無權處理
佢只會幫我轉介去選舉事務處
但選舉事務處完全無回覆
佢哋自己私相授受會唔會理都成問題
今時今日以為會秉公法實在太天真

email定電話?
email嘅話俾埋1823 路政 民政,實有一個中
但係冇人投訴就肯定冇人會做嘢

做個好市民,齊來1823
https://lih.kg/2780165
打得1823黎,人地都收左檔返去食盤菜
掛完樓主門口

樓主即刻衝入房開POST:
我屌佢老母臭西,班仆街今日係我門口插旗,今鋪我一定搞大佢架啦.................................................下刪一百字
打完1823 , 再打999, 再衝去現場同佢理論, 爭取時間等差人黎, 等佢地冇得走接受法律既制裁
咁天真
就算差佬真係肯嚟
俾盡講訓斥兩句就算數啦
你估佢會同你搞大佢咩
在指定展示位置展示選舉廣告所須遵守的條件(「展示條件」)
https://www.eac.hk/pdf/2021ecse/Conditions_for_display_of_EA_at_designated_spots_Chi.pdf
多謝瀏覽選舉事務處網頁。如有任何查詢、意見、建議或投訴,可按以下方式與我們聯絡:

電郵 : reoenq@reo.gov.hk

傳真 : (852) 2827 4644

電話 : (852) 2891 1001

地址 : 總選舉事務主任, 選舉事務處, 香港灣仔港灣道25號海港中心10樓

本處會從速處理所有接獲的投訴。我們會在五個曆日內認收投訴人的投訴。如未能在二十個曆日內給予詳盡答覆,本處會把調查進度告知投訴人。

所以你應該打去REO屌7選舉主任,REO接到投訴後,一般會SEND份確認FORM比你確認投訴。
佢地以非法方式進行競選活動,可以等佢哋當選後再入稟DQ
不過藍絲係唔受法律規管
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞