[畫鞋] 畫咗浮世繪上對鞋到

103 回覆
343 Like 10 Dislike
皮面網面唔會點甩
如果係膠面尤其軟嘅fuse(熱壓膠)就會比較易刮花/裂

啲顏料塑膠彩嚟,乾咗水溶唔開
但掂到酒精/有機溶劑就會溶
只要唔用酒精,用平時啲洗鞋液同馬毛刷洗都ok
對鞋畫得好靚

不過著住波鞋去滑浪嘅宣傳照真係好 on 9
是 又整濕對難鞋又上唔到板
Gimmick啫

我都想整 可惜無巴打咁既藝術天份
日式果d 家紋/印章圖案好撚型
諗住睇睇又邊個痴線佬 一入IG原來唔知幾耐之前Follow咗

睇多次都係覺得唔講會以為原廠印
FOLLOW左
爸畫得好靚...我想知你係用咩筆畫...用具通常係邊度買??
因為我都想試下自己畫
巴打今次比較一般浪花畫得其實唔似浪,似樹葉。可能啲浪嘅弧度又要就返啲皮嘅邊位,加上黑線綑邊,令個弧度唔太自然…如果唔完全以黑線跟足晒個皮嘅弧度去畫,可能反而會仲自然啲
明個皮嘅質地係會令成件事難度再提升嘅,純粹以畫面成品去講
靚!
之前諗過整對赤備隊主題
但要用到衣車太複雜放棄咗
睇吓遲啲有無機會真係整
我幾年前問成5000$ 之後就無再諗了
但真係覺得正既 唔會撞款 如果食炒價鞋 我都會願意叫人幫改鞋既
多謝支持

我整每對鞋嗰陣都係抱住”要整到無人明顯睇得出係人手畫過”嘅目標去做
多謝

我用普通畫筆,喺art supply買靚少少$20枝嗰啲
顏料就angelus paint,深水埗裕豐有代理
Molotow都得,見佢啲acrylic marker好方便下
但一路未買嚟試

YouTube angelus paint官方有出片教點用同一啲基本技巧
新手遇到大多數情況都可以靠佢解決
我想留返條藍邊等人覺得本身嗰個area就係全藍色做底,所以就無貼晒邊
精緻度就真係差好多,下次唔會再畫咁細玩9自己
多謝
多謝爸打教路
想問普通畫筆...如果落雨或掂到水對波鞋會唔會甩色
好癲好勁..
就算我玩開鞋都覺得一對鞋破$2500已經算貴同奢侈
所以都明點解個市場咁細同唔流行
呢樣嘢關顏料事,同枝筆無乜關係
Angelus係塑膠彩嚟,乾咗會變膠
所以唔怕水,但怕酒精/有機溶劑

同埋佢彈性好過一般塑膠彩好多
無咁易甩同裂
多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞