Distribution Board Schematic 配電箱線路圖 一問

9 回覆
0 Like 0 Dislike
各位大大
裝修師傅入電圖, 請問以下配電箱線路圖點睇?

100A 3相入, 即係每相 (R, Y, B) 各有100A
但睇圖加埋6組既R, Y, B都各自已經超過100A?
裝10A MCB 唔等於你真係用足10A咁多
裝10A MCB係預你每一相都只會用少少電,否則就會裝大d AMP數既MCB, 同時開關制都預大d
btw無漏電保護裝置?
有幾個問題:
13A插蘇唔係行ring?
插蘇用老鼠尾/經水氣掣唔知洗唔洗寫明
2R 個蘇用10A會唔會細得濟
6R 寫住用TP唔係應該拎晒RYB咩?
每相既mcb額定值加埋係可以大過AI掣個數,但唔知個range可以去到幾多
謝解答, 我都明10A MCB唔會預用足10A
但咁樣design係可以? 需要Ban佢嗎?

另, 漏電保護裝置 係裝係邊呢?
係咪姐係水總?
你d問題好合理
所以我想知呢幅圖係咪有問題要Ban佢

同埋我都想知個range diff可以有幾多
最好用16A囉 無理由正常情況會前級跳先過後級

6way比你用晒socket唯有用rcbo
一係外置個箱裝水總(rcd)
無記錯好似係7成 最好查下例書
即係每相100A/0.7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞