《梅艷芳》電影集中討論 (3) - 留下只有思念

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
話晒佢當年企c位同門面擔當嚟
有啲仲要on9到走去攞mirror同梅姐比添

算啦呢啲人其實好可悲,佢哋嘅價值就係透過踩梅姐套戲嚟挽回自己嗰些小自卑感
當年至先500000 一場
係踩低任何人,只能透過踩低人,先證明到佢地自身存在價值
咁不如唔好寫
河蟹河蟹
戲入面睇到好多呢啲位,
佢地並唔係想用梅豔芳呢個題材黎拍一套好嘅電影,
而係想喺梅姐角度出發,幫佢講出佢一生嘅故事,
呢啲位反而係最令我感動,
真係感受到佢地對梅姐好有愛,處處都感受到好多愛,好錫住梅姐
垃場不嬲專出鴉片俾黃豬
真心煩
講真如果係對套戲嘅劇情俾啲意見我覺得係ok,但好多傻鳩係針對梅姐嚟人身攻擊,超唔尊重梅姐
可惜真係有人buy
其實條友咁潔癖 平時係咪唔飲東江水
如果冇夕陽之歌版權,呢套戲未必拍得成,太重要了
一睇就知係左膠寫
好嘔心為反而反
咁叻自己出黎平反六四先
點解要借電影把口講?
我們永遠懷念的…梅艷芳❤🎉
寫影評嗰啲咪又係消費梅姐
有條19話 Anson Lo先係真正full house
on79
搵返王丹妮囉
睇下邊種影評啦
都有令人感動有故事的影評

只係某些逼人講政治個D先煩閪
終於有人講出咗呢套戲最神嘅地方

一部近乎紀錄片嘅傳記片, 完成咗老闆對mui姐既承諾, 甚至冇預打和, 總之要你睇到原汁原味梅豔芳嘅一生

如果張國榮都要拍, 就要有一個這樣的老闆先得, 諗住賺錢甚至只係打和都拍唔到咁感人
睇wiki 我覺得梅姐最痴線既成就係做奧運開幕表演嘉賓 有睇過開幕禮就知咩人先可以上去表演
2021 年,香港電影正站在歷史敍事的分歧點。不少人對於《梅艷芳》刪去政治議題予以同情及理解,就算不完全把人物還原得那麼真實,也可接受吧。始終香港政治環境受壓,在港區國安法陰霾下,委屈求存無可避免。

當然,這完全是創作者的選擇吧,不過《少年》、《時代革命》等香港電影,何嘗不是生於國安法的時代,於危難中屹立不移地前行?要堅守自己的創作,普通如鄭中基被 TVB 要求將《無賴》一句「曾話過要戒煙,但講了就算」改成「曾話過要儲錢」,他都不願意。根本不是多與少,不是好不好聽;是創作自由,是尊重藝術,是原則,不應妥協或退讓。如同電影中,別人叫梅艷芳不要唱《壞女孩》,歌詞太露骨,但她偏要唱。

投資者、政府、監製甚至觀眾等,任何人事也可以是窒礙創作的原因;但對於有堅持的創作人而言,任何人事也不是原因。

幾千人無飯食,係唔係你養?
咁張國榮要起碼183
https://youtu.be/rqw_o79dugg
嗰時仲要係梅姐最索嘅時候
真心on9 已經但求打個和
仲要人蝕錢做
黃屍豬果然沉迷表態
1988年即係出道六年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞