[劇透討論] 點睇金知雲Apple TV+新劇《Dr. Brain》(大腦博士)

28 回覆
4 Like 0 Dislike

https://youtu.be/ZK2nevD7cWA

改編自韓國人氣同名webtoon漫畫的影集《DR.BRAIN》描述一名大腦科學家,為了找出家人意外身故的原因,不惜入侵亡者大腦,探索他們生前的記憶,卻意外揭開背後的神秘真相。

總共6集,逢星期五凌晨更新

暫時涉及記憶錯摸,玩感官視覺
金知雲做返恐怖元素嘅野好煞食
暴力美學同顏色用得幾正
第二集帶出好多迷團 尾段好吊癮
暫時好好睇,導演拍翻佢拿手懸疑鬼片格局

不過得6集會唔短咗啲
短短地好過冗長

我兩集都係深夜上架先開黎睇
本身以一個好放鬆嘅狀態睇 主角連線後揸車同入屋啲場口好撚creepy
最尾到底係邊個㩒門鐘
佢可以copy動物能力,下次copy貓頭鷹咪可以有夜視眼

Apple tv冇人睇嘅,2日都冇人入嚟
幾好睇…幾吸引
原來得6集 唔怪之得頭兩集 已經講得好快
我因為有apple tv免費試用先睇

想講豆瓣班友狗屎垃圾劇都勁多人睇
呢套嚴峻到得小貓三四隻傾
我覺得開頭算慢熱
但之後發覺鋪排左唔少細節
Eg. 第一次連線條咸魚,夜晚出現嘅差佬(?)
我都係
買iphone送咗1年,如果唔係唔會join
Apple tv好憨鳩
本身自家電視劇電影都夠少 其他電影全部要俾錢租/買
屌奶星 原來朝早先有新一集
以為即時凌晨上架=.=
你知唔知 TV+ 同 iTunes Movie 係兩樣嘢嚟㗎
知都唔會俾錢sub
睇完第三集
解答左第一次連線條咸魚嘅疑問
開頭以為套劇好晦澀難明,其實唔算複雜
兩個地方好正

- 打開個袋 細路女視角由大樹蔭去到綁匪
- 博士從大石望落去細路女度 好複雜嘅情緒

電影感重到

最後2集倒數
電影感呢個字好tricky
我覺得同netflix堆原創韓劇有明顯分別

仲未睇第4集
最後兩集
一次過睇45
明明大家都係4K
點解appletv+ d電影同劇睇落去畫面特別靚
因為冇乜人睇,server冇壓力,所以啲片唔洗好似netflix/d+咁壓縮得細
apple>>>disney+>netflix
appletv+出黎個畫面真係好撚光好撚清
Netflix話將會推出新編碼 AV1,聲稱會有更好的表現
第一次聽
頭兩集未清楚原委
懸疑, 恐怖氣氛係幾堅
之後都係解謎居多 唔算特別恐怖
乜原來得6集
個陣時睇點都估唔到朴喜洵原來死咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞