殺害動物協會殺晒D野貓,間接令香港鼠患日益嚴重

103 回覆
209 Like 9 Dislike
不如試下澳洲野貓去捉老鼠
用國安法搞掂嗮佢,搞唔掂就整國安法安法
咁上面個巴打講個大前提係啲嘢貓飽呀嘛
我咪同佢解釋返就算佢飽唔飽都會捉老鼠囉
你沖出嚟叻唔切做咩啫
野貓會釋出一啲hormones,令老鼠唔敢太張狂,甚至會遷離有貓嘅領域,總之貓壓制老鼠數量係十分有效
其實狗都可以滅鼠,不過香港地形狹窄,較適合用貓嚟治鼠患
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2548700
除非有老鼠咬到公安,否則都唔會有部門跟進.
點解咁多人以為人類俾野食d貓佢就唔會捉老鼠
貓既天性就係鐘意玩識郁既野
老鼠又好甲由或者其他昆蟲都好
絕大部份既貓有冇野食都會走去搞鳩呢d生物
唔係你以為點解渣住條毛fing下fing下就可以同隻貓玩?
肯定係要交數
好似抄牌咁
咁要問D 貓異工. 佢地見一隻偷一隻..
見議先人道毀滅人類

飽都會去殺老鼠,飯後娛樂黎
老鼠生10隻先捉再1隻有鬼用
冇野食一定老鼠都會食
咁你自我人道毀滅未
依家大把人餵流浪貓,除非勁偏僻地方否則都唔會擔心飽飯問題
捉其他小動物都係飯後娛樂
流浪鼠都係浪浪黎
支持樓主叫d人唔好餵野生動物
控制老鼠同鴿用返本地薑天敵係最好
例如香港都有既鳳頭鷹 但似乎唔及台灣種咁適應城市化?
https://www.youtube.com/watch?v=XwO4eN4-H94
唔太識⋯ 野貓真係會食老鼠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞