大家點評價兩套電影《風雲》?

85 回覆
13 Like 2 Dislike
打絕無神嗰場都好睇,雖然又係廠景,但鄭伊健同郭富城都出力打,林懷樂又本身好戲夠carry,所以都好睇,…

但之後白卡鋒
好似話劍廿三要進入非生非死元神出竅狀態先用到 而駛出啲時候 譬如劍聖已經將近釘蓋 肉體係非常脆弱 所以先會一督就死
但曼秀雷頓算做得好好,同郭富城超夾,勁想佢地有下文
第一集好睇但豬皮個角色好撚on9
佢係feel到自己壽終,但想戰鬥嘅心未死。漫畫都表達到好難明,電影就算用到黃秋生,呢一幕都幾1999
其實兩套都幾好睇
D特效幾型

深度同劇情就咪提啦

睇港漫改編電影講深度
真心
第一集首主題曲正到
全盛劍盛同全盛無名邊個勁
睇晒漫畫 但太耐唔記得晒
等2既一開頭萬劍歸宗好睇
如果唔係步驚雲衰多手, 劍廿三殺到雄霸風雲已經可以完書
又樣衰又嘈get唔到佢邊忽靚
趙文卓唔夠鄭伊健靚仔都算
聶風最重要就係把長髮
你同你整個陸軍裝
第一集以果個年代黎講無咩野挑剔
好多人話舒淇但其實佢個角色本身係做鄉下妹
舒淇都ok

反而舒淇係古惑仔個Mei Ling就真係唔掂啦

風雲第二集最on9就係揀左比彭氏兄弟拍
比番劉偉強拍就算做唔到經典至少都係一部唔錯既續集

當年如果有心拍,好似古惑仔咁一口氣拍埋風雲失蹤 退隱
之後二代(神鋒,步天,易風)比當年既當紅後生明星接手
呢個IP根本可以長賺
仲要當年檸檬又拍少年古惑仔又拍中華英雄做伊健個仔
搵佢接手做風雲二代根本最佳人選

而家就只可以reboot
但就算reboot市場上已經無好人選
就算比番劉偉強拍就唔會搞得掂
作為一個風雲迷真係覺得好可惜
新一代都冇人識風雲
唔會再reboot 啦
一陣好似新古惑仔咁7到仆街
係,所以風雲呢個咁好既ip已死
仲要比班仆街玩爛玩殘咁死
睇見就眼火爆
第一集節奏算爽快
第二集比較普通
唯一畫面比較靚
分鏡同漫畫一樣
比同期港產片算係耳目一新
死戰篇本身係風雲最緊張精彩嘅一段,但俾佢拍到悶到抽筋
風雲2 係咪果套檸檬跑兩步跟住定格
5秒之後d 人自己死撚曬果套

我入場笑左20分鐘 訓左60分鐘
完全唔知佢做乜尻
劍廿三應該最屈?
最衰係Juno 老豆囉
本來劉偉強導演續集,劉華演無名
連帶鄭伊健黑豹列傳都無埋
原來諗過拍黑豹?
第二集淨係記得兩樣嘢:
「風師兄…風師兄…風師兄…」無限loop
「Eeeeeeeee……..Eeeeeee…….」煞車聲咁嘅音效

第三轉世劍聖龍兒應該最屈既
龍兒》萬劍歸宗無名〉第二代老劍聖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞