同居/結婚 一齊住啲錢係點分配

20 回覆
4 Like 17 Dislike
個人認為 同居既水電煤租 AA無死
但去到結婚 總係覺得應該要男哂 或者男比大個份
身邊亦有朋友係咁 男嘅負責供樓 女既負責雜費

咁又衍生到另一個問題 假設第時買樓
係咪以有冇自己名而決定 幫唔幫手比部分首期/供
我係覺得 無自己名 又幫手比部分首期/供
如果第時離婚咪好蝕底?乜都無
(唔係信唔信音嘅問題 而係依家離婚真係好普遍)

可能自己呀爸呀媽都係咁 兩個都有做野
啲水電煤供樓 供書教學都係老豆一個比哂
呀媽就比啲日常生活用品啲錢咁
其實乜撚都係個男俾 仲要養埋四大長老 月入10萬醫生巴打已經臨床測試哂
姐係話 要比埋女家既家用?唔係掛…
我覺得自己比番自己父母就夠
除左生日/新年 先比啲錢話請佢買野食野
開個聯名戶口,大家每月入固定金額 (每人入幾多自己傾)
家庭開支由聯名戶口出
正正就係咁做,係好方法
本人經十幾年結婚測試,咁係對大家都好,起碼唔駛為左屋企d 小開支嘈
依家一齊住一齊儲錢,佢比租,因為佢搵得多啲,同埋佢本身都自己住緊。其他所有費用我比,另外再儲錢,計返各自人工30%
首期一人一半
出糧一人拎$6000用 其他入哂聯名户口
聯名户口交哂屋企雜費供樓同畀兩邊家用
全部野一人一半
層樓邊個名?
好視乎兩個人嘅月入差幾多

放心
就算女人搵錢多過男人,都係男人比多
認同男家女家都係,搬走咗比乜鳩家用,我有用?
除非有大筆遺產係留比我,不過通常係住公屋先有咁貪心嘅戇鳩logic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞