廚房鋅盤爐頭擺位

53 回覆
1 Like 16 Dislike
有個廚房layout問題想聽聽大家意見
大家覺得而家鋅盤同爐頭既位置如果掉轉會唔會好用D?
咁就可以兩個人一齊煮野
大家點睇?
你抽油煙機條管點走先

不過而家呢個LAYOUT可以一人煮野一人洗野都幾好
一個向左走一個向右走所以都無乜所謂
而家掉轉左都可以一人煮野一人洗野
爐頭下面係咪真係有洗衣機?如果係就要搬埋佢
會呀
而家都係design stage所以無問題
係要confirm左d位先
多口問句,個雪櫃搬左出去?
係呀, 如果唔係個廚房唔夠位
用咩software畫?
咁樣既話按翻玩在平面會比較好,雪櫃>星盆>爐頭,這樣順序較好
呢個次序會方便d 唔好改
爐頭煮野有個位放備煮食物方便d
而家放野位置一係隔左鋅盤 一係起角位 拎野好似無容易

同埋個角位放唔放到其他電器 例如電飯煲/咖啡機/水煲咁樣??
而家唔可以兩人一齊煮野咩
玩overcooked都唔會一齊煮野啦
一個切一個煮

咪撚玩啦屌, 緊係一個人煮, 另一個食完洗碗
洗切煮有排序
2個人煮,笑左
換個大廚房先講
其實跟圖都可以
不過會感覺嘥咗個角位
嗰邊如果擺電飯煲熱水煲都好危險
因為隔離就有水
從美觀黎講 爐頭大細會直接影響到爐側邊既空間
置中跟圖爐長695就靚 但現實邊有咁完美

如果倒轉爐頭同Sink
空間會好用啲
爐既尺寸無咁受限制
不過角落位都係難擺野
兩個人一齊煮都夠位 有成600幾

另外洗衣機擺唔到係爐底㗎啦
枱面下面個爐仲有一舊野
除非你用坐枱式 嵌入式既爐有個開孔尺寸
唔淨係眼見既爐面size

求其搵個spec
下面55mm就係爐面下面個厚度
廚櫃底到枱面大約800-850高
850-55=795
普通一部前置式洗衣機高850 未計飛頂
所以擺唔落

希望幫到樓主 希望樓主睇得明
有時候都要遷就返油煙機條喉/去水位/煤氣錶.
然後諗埋廚櫃想點做.
諗諗下就知邊個位擺SINK邊個位擺爐頭
洗衣機裝爐下面應該冇問題
枱面應該做到950 (我同老婆都比較高, ikea standard都係950高), 減返55石底同FFL就895
都仲高過850, 所以OK

另一個問題係切野, 邊個option會好D?
掉轉既話就變左要切既野少左位擺
點簡好
兩個人一齊煮野
羨慕生得高既人
高度依啲野睇用家作準啦

切野就睇習慣啦
當然爐隔離有個位擺下食材會好啲
但係有人鍾意係個星盆到洗完菜就扔落去煮
依樣我覺得睇返你認為點擺會順手啲

個爐點擺都近窗所以條喉唔係大問題
記住睇埋煤氣錶個位置 會直接影響到廚櫃間隔

只係個人意見 我識裝修但唔係designer
擺食材既話其實兩個角位都擺到?
On9先會覺得可以兩個人一齊煮
685mm 太窄,企入去又辛苦又危險
而家個爐頭擺位已經岩,因為爐頭對廚櫃深度有要求,600係最低消費。然後爐下面擺洗衣機,個深度岩岩fit

然後,最最最重要,個鋅盆櫃唔好做610,買個窄啲既盆,盡量將個櫃做540 或 550, 比番60mm 空間條走廊。550地櫃既缺點係放唔到大電器,不過你廚房唔大,都唔駛諗大電器,做多個櫃桶放嘢仲好

然後,400既邊櫃,做350就算,再偷多50mm,條走廊就會有795mm, 咁樣企喺度做嘢,抄嘢,轉身都鬆動啲

個350mm 邊櫃,櫃面唔好諗住可以放好多嘢,你條走廊咁窄,一轉身就掃跌晒,如果有水煲飯煲會好危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞