有冇人食過譚仔腩肉有咁情況?

339 回覆
26 Like 1951 Dislike
塊腩肉幻彩色
問過譚仔姐姐 佢淨係話豬毛 話換俾我
我發鳩佢爛渣
我話””喂唔係換左佢就解決左件事 我都要知係咪壞左 我洗唔洗撳定錢睇醫生咖…….”””
佢都係不斷話換左佢…屌……..

其實好多時平時啲豬肉都係咁樣
RIP🙏🏿
食叉燒有時都係噉
少事嚟
好正常者 成日見到照食
食物安全中心不時收到投訴,指肉類(例如禽肉)的切面呈現有光澤的金屬色。部分市民或會憂慮肉類呈現該等詭異的彩虹色的食物安全問題。

肉類產生彩虹色為物理現象,會導致生及熟的肉類製品(例如燒牛肉片及火腿製品)呈現有光澤的彩虹色彩(例如綠色、紅色、橙色)。肉類含有鐵質、脂肪及其他化合物。普遍認為,肉類產生彩虹色的物理過程涉及肌肉的橫紋結構及纖維特性所產生的衍射作用。當光線照射在一片肉類的表面時,便會如彩虹般分裂成多種顏色。肉類化合物所含的多種色素,經加熱及加工處理,可產生帶彩虹光或綠光的色彩。根據海外的食物安全監管機構,肉類呈彩虹色並不表示肉質變差或有安全問題。

https://www.cfs.gov.hk/tc_chi/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_134_03.html
第一次食肉?
唔洗睇醫生
醫番都曬錢
你㩒定錢讀多幾年書先啦
千奇唔好食海南雞飯
雞皮中間有層玻璃
譚仔阿姐唔易做 勁多爛渣客
建議樓主㩒定錢驗下智商
樓主討伐大戰開始
下世唔好再食譚仔腩肉
千祈唔好食魷魚 隻隻中間有飲管
保護樓主 拉
好正常冇問題
冇呀 有疑問就唔食
但我真係唔知 所以問下都好正常ja
唔該哂 原來係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞