其實latte, flat white究竟有咩分別

27 回覆
9 Like 2 Dislike
Latte與Flat White成份基本一樣,最主要的差異在於不同的牛奶及奶泡比例。 Latte相比Flat White奶泡較多,入口時,會感受到一層豐盈綿密的奶泡,而Flat White的泡身較Latte的薄,所以牛奶相對較多,而牛奶與濃縮咖啡融合度較高,口感更為絲滑。
-------------------------------------------------

Flat white奶的比例比拿鐵少,所以Espresso味會比較重,可以喝到更出的咖啡濃味。通常拿鐵都是大概 200ml 一杯,Flat white是 180ml,可是這也會因應不同的咖啡師或咖啡店的風格而有改變。
拿鐵其實是使用濃縮咖啡為基底加上牛奶的義式咖啡,而Flat White則是澳洲人在第二次世界大戰前後將這款傳入的義式咖啡延伸發展並自成一格,但亦有紐西蘭人聲稱自己才是Flat White的原創人。

上面兩篇講嘅都唔一樣
仲有千千萬萬個網講嘅都不盡相同
去過好多唔同cafe飲,覺得除左大細杯之外味道飲唔到有咩分別
最大分別咪寫左

Latte相比Flat White奶泡較多
咁你想點呢

即係主要純粹泡量嘅分別?
多啲泡唔係更滑咩
咁你要明白奶泡點黎先

你要做到多奶泡即係打多左空氣落D 奶到,咁呢D 奶泡咪會係面
加埋一齊奶口感咪會有D 唔同

Flat white 少d 奶泡,即係冇打咁多空氣落d 奶到,溝多左落咖啡
少左奶泡口感都唔同

咪會有你第一篇講既牛奶與濃縮咖啡融合度較高,口感更為絲滑既分別

奶泡多左咪即係奶少左
Cappuccino 咪成杯都係泡加咖啡
分別只係幾多成係泡幾多成係奶姐
因為飲落唔太識分,間間cafe做法又唔同
上網搵又解釋個個有啲唔同
謝謝!!
感謝!!
如果你係講香港
唔洗問啦,香港嗰啲真係冇標準
多啲泡唔係更滑咩
冇coffee tonic
ok
奶泡喎

密度都唔同點會滑d
就算你打到幾綿都係粗糙架d啦有空氣係入面
Flat white個d奶泡好薄用尺度大約0.5cm左右啦比較水汪汪但係又做到拉花又做到圖案咁
我自己咁理解,英文「冇泡」就係flat
所以flat white就係冇泡版嘅latte
香港情況嚟講 flat white 同 cappuccino 同 cafe latte , americano 同long black 係冇分別
我本身覺得americano / long black 個分別其實有少少多餘

espresso 加落熱水 vs 熱水加落espresso
latte同cappu一鳩樣咁
澳洲起源flat white 係唔會拉花
倒牛奶落杯expresso就算
平民飲品
類似茶餐廳奶茶咁common
好似係咁
亞洲長大又冇飲開咖啡其實好難識分
正如啲西人唔識分咩亞洲菜好食咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞