中資依兩年重有無bonus出

19 回覆
9 Like 1 Dislike
以往聽聞中資公司啲bonus好癲, 唔一定淨係銀行先多, 有無做緊中資既可以分享下, 依兩年疫情花紅咩環境, 重有keep住出?有減人工?

利申: 做緊港資無裁員無減薪, 花紅年年1個月度有中資r過檔, 文化問題爭太遠唔太考慮, 但share下個offer, 老底好細但好多濕星津貼, 花紅攤分開每季出,話每個Q review完多數都出足, 但防人之心不可無津貼花紅又唔係guaranteed既野, 計完條數成3-4個月花紅非銀行
聽講中資證券行bonus照舊多
中資證券行照出bonus
中資無減過bonus,不過請人嗰陣由比市價高20%變到會壓價
咁就一定架啦
中資bonus佔咁大份
跳糟時老底低肯定比新公司㩒
有某d 中資銀行
某d 部門無加過人工
不過我老早轉撚左工,都係聽d 舊同學八返黎
不過有d 部門係仲有加
中G公司非銀行
出雙糧+bouns 3個月
total 16個月糧
係, 個底薪壓到好低變左有咩allowance, bonus條數都唔大, 計落年薪都唔係加左好多, 真係要保持清醒
有 照舊20個月糧
有,18個月維持,好似乜事都冇咁
國企,13 個月 ,無bonus。 meal allowance..
Telco?
steel trading

國企有中資嘅壞處,但無中資嘅bonus,最慘
20個月糧嗰啲係月薪係咪低過市價定無乜分別
介唔介意講係邊行?
呃你咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞